Hírek

2004.12.31. 00:00

Egész évben égnek a lelkisegélyvonalak

Naponta több mint 640-en beszélnek az ország valamelyik lelkisegély-szolgálatának munkatársaival. A vezető témák a magány, a bánat, a gyász és a csalódás. Az emberi hang sok esetben életet ment.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] A lelki elsősegélyszolgálatok munkatársai soha nem néznek a kamerába. Szakmájuk alapszabálya, hogy minden körülmények között megőrizzék
[/caption]– Szenteste 12-en, szombaton 13-an, vasárnap pedig 16-an hívtak bennünket. Tavaly több hívásunk volt, de a java csak most kezdődik. Az emelkedett napok múltával egyre többünkben erősödnek, s válnak elviselhetetlenné a problémák. A kagyló felé már akkor nyúlunk, amikor eldöntöttük, hogy javítani akarunk a helyzetünkön – mondja Búza Domonkos, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) elnöke.

A magány, a párkapcsolati zűrök, a megélhetési gondok és a személyek közötti problémák kerülnek leginkább szóba egy efféle beszélgetés során. Ebben a műfajban a névtelenség és a diszkréció alapkövetelmény, nevek nincsenek csak szomorúbbnál szomorúbb emberi történetek. Mégpedig sok százezer.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségébe tartozó 35 lélekmentő csoportot 2003-ban 965 ezren hívták vezetékes telefonról. Ebből 235 ezren beszélni is tudtak a vonal végén ülő önkéntes segítő valamelyikével.

Ebből látszik, naponta több mint 640 embertársunk él át olyan lelki eredetű krízishelyzetet amit el is akar mondani valakinek.
Az egyébként a pszichológus végzettségű Búza Domonkos szerint „Nem a magány, hanem az elmagányosodás folyamata tépi fel a legfájóbb sebeket.”

Budapesten 35-en működtetik az „Élet” nevű vonalat. Közülük 25-en ügyelő önkéntesek. Ők azok akik éjjel-nappal fogadják
a hívásokat. Többségüknek nincs pszichológusi végzettsége, ez ugyanis nem feltétele a munkának. Csupán egy személyiségi és alkalmassági vizsgálatban kell bizonyítaniuk. Egy tízórás műszakért 1000 forint fizetséget kapnak. De, a fővárosi szolgálatnak olyan munkatársa is van, aki korábban hívó volt.

– A szomorúságot mindig az egyes ember hordozza. Nagyon sok veszekedés indul úgy, hogy nem rosszindulatból, de valamivel vérig sértjük társunkat. Ha elindul a lavina, kezdődik a kölcsönös felhánytorgatás, és teljesen felőröljük egymást – mesélte az ottjártunkkor éppen ügyelő 7-es kolléga, de mondandóját nem folytatta, gondolom kitalálták miért: megcsörrent a telefon.

A Times-ból indult a mozgalom

1950-ben egy indiai származású anglikán lelkész, Chad Varah azt olvasta a Times-ban, hogy London területén naponta öt ember hal meg öngyilkosság miatt. A lapban hirdetést tett közzé: „Mielőtt kezet emel önmagára, hívjon fel” , s megadta parókiája számát. Így indult a szamaritánus-mozgalom. Magyarországon 1970-ben, a debreceni Szabó Pál nevéhez fűződik a telefonos segélyszolgáltatás kezdete. A fővárosban 1973. április 24-én fogadták az első hívást.

Hívható telefonszámok

Budapest 80/505-525

Békéscsaba 66/441-300

Debrecen 80/505-510

Győr 80/505-507

Mátravidék 80/505-506

Miskolc 80/505-515

Szeged 62/420-111

Szolnok 80/505-501

A számok ingyen hívhatók.

A LESZ gazdasági adatai

LESZ keretében működő szolgálatok száma 35

A LESZ éves működési költsége 250 millió Ft

Költségvetési támogatás (2003) 60 millió Ft

Költségvetési támogatás (2004) 35 millió Ft

Matáv támogatása Zöldszámot ad

Mobil szolgáltatók –

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!