Hírek

2004.12.28. 00:00

Elfogatóparancs Schönthal ellen

Bár a Fővárosi Bíróság elfogatóparancsot adott ki a Floridában élő Schönthal Henrik ellen, de az illetékes szervek között 10 hónapja bolyonganak az iratok az ügyben. Ezért az amerikai hatóságok máig nem keresik – értesült a Reggel.

P. Gál Judit

[caption id="" align="alignleft" width="269"] Schönthal Henrik háborítatlanul él Floridában, feltéve, ha még ott tartózkodik. Egy hónapja lakóhelye közelében látták, de azóta tovább is állhatott.
[/caption]Schönthal Henrik a gyanú szerint a brókerügyben kulcsszerepet játszó két off-shore cég (adóparadicsomban alapított vállalkozás, tényleges tulajdonosainak adatai titkosak) magyarországi megbízottja volt. A Fővárosi Főügyészség még februárban kezdeményezte, hogy pénzmosás gyanúja miatt nemzetközi körözést indítsanak az Amerikában élő üzletember ellen. A Fővárosi Bíróság két hete újra elküldte a floridai körözéshez szükséges iratokat az Igazságügyi Minisztériumnak.

A Floridában élő Schönthal Henrik két olyan off-shore céghez is köthető, amely kulcsszerepet vállalt a K&H Equitiestől sikkasztott pénzek tisztára mosásában. A hatóság adatai alapján közel 3 milliárd forint átutalásáról tudnia kellett a 67 éves üzletembernek, mivel ő kezelte az off-shore cégek számláit. Schönthal a rendszerváltás előtt, ugyanabban az időszakban vezette az IBUSZ londoni irodáját, mint amikor Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója, szintén a brit fővárosban dolgozott bankárként.

Értesüléseink szerint a férfi nem csak jól ismerte Kulcsár Attilát, de több ügyfél egyenesen az ő tanácsára fektetett be a K&H brókercégénél. Schönthal Henrik legutóbb 2003 júniusában járt Magyarországon. Miután a februárban kiadott nemzetközi elfogatóparancs az Egyesült Államok törvényi rendelkezéseinek nem felel meg, információink szerint az üzletember máig háborítatlanul élhet Floridában. Az amerikai igazságszolgáltatás által kért követelményekkel elkészített elfogatóparancsot a Fővárosi Bíróság először augusztusban küldte el az Igazságügyi Minisztériumnak (IM). A tárca azonban akkor úgy ítélte meg, hogy az Egyesült Államok által megkövetelt formai és tartalmi feltételeknek nem felel meg. Az eskü alatt tett tanúvallomásokat és hitelesített okiratmásolatokat tartalmazó aktát kiegészítésre visszaküldték a Fővárosi Bíróságnak.

– Két héttel ezelőtt a kért kiegészítésekkel együtt újra elküldtük a kérvényt a nemzetközi elfogatóparancs kiadására az Igazságügyi Minisztériumnak – tájékoztatta a Reggelt Albert Viktor, a Fővárosi Bíróság sajtótitkárságának illetékese. Lapunk megkereste az IM sajtóosztályát is az ügyben, ahol arról, hogy postázták-e az amerikai hatóságoknak a kérvényt, nem kívántak nyilatkozni. Az üzletembert egy hónappal ezelőtt még lakóhelyétől nem messze látták, azóta azonban akár el is hagyhatta az országot.

Schönthal mindenese

Az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosással gyanúsítja a 30 éves D. Gábort, aki 2000 óta Schönthal alkalmazottja, és aláírásával hitelesítette a pénzmosásgyanús átutalásokat. D. Gábor meggyanúsítása előtt, még tanúként tett vallomásában azt állította, hogy minimálbérért vállalta a két off-shore cég magyarországi cégvezetését. Elismerte, hogy közvetlen kapcsolatban állt Kulcsár Attilával, aki utasításokat adott neki az átutalásokkal kapcsolatban. A férfi azok után, hogy pénzmosással gyanúsították meg, megtagadta a vallomást.

Garamszegi 500 milliója

Forró Tamás előtt egyetlen Kulcsár-ügyfelet gyanúsítottak meg. Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét már 2003 szeptemberében sikkasztás gyanújával tartóztatták le. Igaz, az ellene folyó eljárás egykori hivatali pozíciójával és nem az általa befektetett pénzzel áll összefüggésben. A volt vezérigazgató-helyettes jóval ezelőtt, még júliusban magánszemélyként feljelentést tett Kulcsár Attila ellen, miután 500 millió forintot fektetett be a brókernél. Garamszegi Gábort 2003. december 5-én 30 millió forintos óvadék ellenében szabadlábra helyezték, április végén megszüntették a házi őrizetét, s azóta – csupán Budapest területére kiterjedő – lakhelyelhagyási tilalom korlátozza mozgását.

A 19 gyanúsított

Kulcsár Attila – sikkasztás gyanújával házi őrizetben.

Schönthal Henrik – a gyanú, milliárdos pénzmosás, szökésben.

Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója – sikkasztás gyanújával lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

Sz. Gyula – Kulcsár taxisaként szállította az ügyfeleknek a mosott milliárdokat – szabadlábon.

Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese – sikkasztás gyanújával lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. volt vezérigazgatója – sikkasztás gyanújával házi őrizetben.

Forró Tamás – üzletember, egykori tévés személyiség, sikkasztással gyanúsítva – szabadlábon.

El Abed Hasan – többmilliárdos pénzmosással gyanúsítva – házi őrizetben.

Abdo Mahmoud – többmilliárdos pénzmosással gyanúsítva – szökésben.

Kerék Csaba – a Britton Kft. ügyvezető igazgatója – sikkasztással, pénzmosással gyanúsítva – házi őrizetben.

Mészáros János – a Britton Kft. ügyvezető igazgatója – pénzmosással gyanúsítva – szabadlábon.

Csuka László – a K&H Equities vezetője – sikkasztásban felbujtással gyanúsítva – szabadlábon.

D. Gábor – Schönthal megbízottja – pénzmosással gyanúsítva – szabadlábon.

F. Erika – a Britton Kft. alkalmazottja, pénzmosással gyanúsítva –szabadlábon.

T. Róbert – K&H Equities alkalmazottja, sikkasztással gyanúsítva – szabadlábon.

B. Gábor – K&H Equities alkalmazottja, sikkasztással gyanúsítva – szabadlábon.

B. Katalin és P. Hajnalka – Kulcsár Attila asszisztensei, okirat-hamisítással gyanúsítva – szabadlábon.

T. Éva – K&H fiókvezető – az úgynevezett technikai számlás átutalásokban segített Kulcsárnak a gyanú szerint – szabadlábon.

Ártatlanság vélelme – A jogerős bírósági ítéletig mindenki ártatlannak tekintendő.

Gyanúsítás – Felmerül annak lehetősége, hogy az illető bűncselekményt követett el.

Jogerős ítélet – Fellebbezést követően a másodfokú bíróság is bűnösnek találta a vádlottat.

Nemzetközi elfogatóparancs – Az állam által elfogadott nemzetközi egyezmény alapján a magyar bíróság kibocsátja és továbbítja az illetékes külföldi hatóságnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!