Hírek

2004.12.07. 00:00

Eltérően szavazott Buda és Pest

Amíg a kórházak magánosításával kapcsolatban egységesen voksolt Budapest, addig a kettős állampolgárság ügyében kettészakadt a főváros. A budai kerületekben az igenek voltak jelentős többségben, Pesten a nemek győztek.

Szakács Árpád

A vasárnapi népszavazáson az országos átlagnál (37,44 százalék) jóval többen éltek szavazójogukkal a fővárosban. A budapestiek 49 százaléka válaszolt érvényesen a szavazólapon feltett kérdésekre. A kettős állampolgársággal kapcsolatos adat az országos átlagot tükrözte, azaz a voksolók 51 százaléka szavazott igennel. Ez 336 ezer 505 támogatót jelent. A kórházak magáno-sítását a budapestiek 59 százaléka utasította el. Az országos átlag ebben a kérdésben 68,67 százalék volt. Amíg az utóbbi kérdésben egységesen szavaztak a fővárosiak, addig a kettős állampolgárság ügye megosztotta Budát és Pestet. A jobboldal fellegvárának tekintett budai kerületek kivétel nélkül nagy többségben szavaztak igennel.

Legnagyobb arányt az I. kerületben sikerült elérni, itt a voksolók több mint 67 százaléka adott volna állampolgárságot a határon túli magyaroknak. Hasonló arány született a XII. kerületben is. Budapest 23 kerületéből 10-ben voltak nagyobb arányban azok, akik elutasították az állampolgárságot. Mindegyik körlet a főváros pesti részén helyezkedik el.Csepelen rekordot döntött a nemmel szavazók aránya, a munkásvárosban élők mindöszsze 38 százaléka szavazott igennel. A többi kilenc kerület szavazói átlagban 55 százalékban utasították el a kettős állampolgárságot.

A kórházak magánosításával kapcsolatban leadott szavazatok között több mint 11 ezer érvénytelen volt. A kettős állampolgárság kérdésében pedig mintegy 13 ezer olyan szavazatot érvénytelenítettek, ami a biztosok szerint nem felelt meg az egyértelműség követelményének.

Az Országos Választási Iroda honlapja

Nemzetpolitikai kudarc

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint a népszavazás eredménye rossz hatással lesz az erdélyi magyarságra nézve. A referendumot a nemzetpolitikai konszenzusra való törekvés kudarcának tekintette a párt elnöke. Hangsúlyozta: a jövőben tovább kell folytatni a vitát a kettős állampolgárságról.

Oldjuk meg a kérdést!

Bugár Béla, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának elnöke úgy vélte: a kormány erőteljes ellenkampánya elbizonytalanította az embereket. Ettől függetlenül a kormánynak foglalkoznia kell a kérdéssel, hiszen ha nem rendeződik az ügy, akkor alaposan megromolhat a magyar–magyar viszony a Kárpát-medencében.

A kormány a felelős

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az esti televízió-műsorban a kormánypártokat tartotta felelősnek a kialakult helyzetért. Hangsúlyozta: a kettős állampolgárság nem kerülhet le

a napirendről. Hozzátette: meg kell találni azokat a jogi kereteket, amelyekkel megoldható a kérdés.

Sajnálatos végeredmény

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a népszavazás eredményét megrázónak nevezte. Mint fogalmazott: sajnálatos, hogy a magyarországiak szolidaritása nem bizonyult elég erősnek ahhoz, hogy a kérdésben eredményes döntés szülessen.

A budai kerületekben az igenek voltak jelentős többségben, Pesten a nemek győztek. Szakács Árpád -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!