Hírek

2004.12.04. 00:39

Fél évet kaptak az átvilágított átvilágítók

Címkék#Vélemény

Mandur László szocialista alelnök szerint jövő júniusra végezhetnek az átvilágítók a munkával, de alaposan át kellene dolgozni az átvilágítási, az ügynöktörvényt és az adatvédelem szabályait is.

Stépán Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="123"] A helyzet kulcsát keresték, de egyelőre nem találták. Akad még teendő.
[/caption]Az Országgyűlés négy pártja azt javasolja, hogy a parlament hosszabbítsa meg a fontos közéleti szereplők előéletét vizsgáló bírák megbízatását. – Fél év alatt sorra lehet venni az összes érintettet – állítja Mandur László alelnök -, de az ügynökmúltra, az adatvédelemre vonatkozó szabályokat is fel kell frissíteni. Tóth Károly szocialista képviselő szintén azt követeli, hogy átfogó törvénymódosítással változtassák meg a jelenlegi rendelkezéseket, hogy ne kelljen minden évben az átvilágítóbírák megbízatásáról dönteni a parlamentben.

Herényi Károly elképzelését a szocialisták is életképesnek tartják. Herényi szerint közszereplésre készülő polgár előre kérjen egyfajta erkölcsi bizonyítványt magáról. A levéltárból, a Nemzetbiztonsági Hivatal irataiból könnyen kideríthető, hogy vállalt-e munkát a Belügyminisztérium megbízásából. – Ha minden közéleti szerepre készülő időben tisztázná
a múltját, megnőne a közéletbe és a közhivatalokba vetett bizalom – állítja az MDF-es politikus. Ne utólag kelljen kideríteni, hogy erkölcsileg ki mire alkalmas. Tudhassa a választó, hogy kit támogat.

– Herényi javaslata figyelemre méltó, de nem ismerjük pontosan, mire gondol – támogatja az ötletet Mandur László. Szerinte az "ügynöktörvényt”, a közszereplőkre és a fontos állami megbízatást betöltőkre vonatkozó szabályokat közösen kell módosítani.

Mécs Imre és Fodor Gábor közösen előterjesztett javaslata meghatározná, hogy ki, milyen adatok megismerésére jogosult, és például nyilvánosságra hozhatja-e kutatása eredményeit. Egyelőre úgy tűnik, Herényi javaslata a közéleti személyek „erkölcsi bizonyítványáról” a többség számára elfogadható.

Olvasták a jelentéseket

Az átvilágítás előző körében nyolc politikusról állították, hogy „érintett” az ügynöktörvényben. Horn Gyula, Gál Zoltán, Szűrös Mátyás, Medgyessy Péter, Nyers Rezső, Csehák Judit, Vankó Magdolna, Keresztes K. Sándor nevét említették. Ők persze nem feltétlenül súgtak, de olvasták a jelentések tartalmát.

Képviselők, bírák

A közéleti személyiségek múltját vizsgáló bírákra kemény feladat vár. Öt új országgyűlési képviselő, több EU-képviselő, két miniszter, egy politikai államtitkár, négy médiavezető, harminc bíró és csaknem ezerkétszáz ügyész előéletét kell tanulmányoznia a testületnek. Alig fél évük van a vizsgálatra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!