Hírek

2004.12.27. 07:14

Feltárták Dél-Amerika legősibb civilizációját

Karácsony előtt tárták fel, hogy Amerika legősibb civilizációja a szárazföld belsejében, Peru Norte Chico nevű térségében jött létre. Az ötezer évvel ezelőtti maradványok megcáfolják, hogy a dél-amerikai civilizációk kezdeményei tengerparti halásztelepülések voltak.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Norte Chico őslakói, Amerikában elsőként, többtucatnyi kőpiramist emeltek. A vadászó-gyűjtögető életmódról áttértek az öntözéses földművelésre.
[/caption]A Norte Chico az Andoktól a tengerpartig húzódik Limától északra. A kutatók figyelmét évszázadokon át elkerülte a szeles, száraz, dimbes-dombos vidék, mivel arrafelé sem agyagedény, sem arany nem került elő. 2001-ben azonban hat piramist fedeztek fel az egyik völgyben, és azóta nagy erőkkel folynak az ásatások.

Négy völgyben csaknem kéttucatnyi ősi település maradványait tárták fel. Teraszos piramisokra és süllyesztett piacterek nyomaira bukkantak. Sőt bebizonyosodott, hogy az őslakók öntözéses földműveléssel foglalkoztak. Egyebek mellett gyapotot, tököt, paprikát, babot, avokádót termesztettek. A régészek szerint a földművelők élénk cserekereskedelmet folytattak a tengerparti falvak halászaival. Ezt a kérdéses térségben talált számos kagylóhéj- és halcsontmaradvány igazolja. Norte Chico völgycivilizációja i. e. 3000 és 1800 között virágzott. Ezt különleges kormeghatározási vizsgálattal (radiokarbon-elemzés) sikerült megállapítani.

A tudósok sokáig úgy vélték, hogy Amerika legkorábbi civilizációi az ötezer éves halásztelepülések. Most azonban kiderült, hogy a legősibb civilizáció alapja Dél-Amerikában nem a halászat, hanem a földművelés volt. Noha agyagedényeik nem voltak, Norte Chico népe volt az első, amely piramist emelt Amerikában. Ők tértek át elsőként a vadászó-gyűjtögető életmódról az öntözéses földművelésre is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!