Hírek

2004.12.27. 00:00

Földrengés és szökőár sok ezer halottal

Az utóbbi négy évtized legerősebb földrengése és az azt kísérő, japánul cunaminak nevezett szökőár sújtott le karácsony második napján Délkelet-Ázsiára. Az áldozatok száma magyar idő szerint vasárnap este már megközelítette a hétezret.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="295"] Thaiföldön, Phuket szigetén rengeteg külföldi töltötte a karácsonyt. Akik megmenekültek, az első adandó alkalommal igyekeznek hazatérni.
[/caption]Négy évtized óta a legerősebb földrengés – súlyosságát tekintve minden idők ötödik legnagyobb – sújtotta Délkelet-Ázsiát. Központja az Indiai-óceánban, Szu-mátra nyugati partjainál, 40 méterrel a tengerfenék alatt volt. A földmozgást követő tengerrengés, az úgynevezett cunami több ezer emberéletet követelt.

A hírügynökségek mindenütt folyamatosan a halálos áldozatok növekvő számáról tudósítanak. Szemtanúk tíz méter magas hullámokról számolnak be, amelyek növekvő sebességgel száguldottak végig a strandokon, turistákat, halászokat, kunyhókat és szállodákat sodorva magukkal a nyílt tengerre.

A dél-thaiföldi turistaparadicsomban, Phuket és Phi Phi szigetén volt a legnagyobb a pusztítás, mivel itt a karácsony főidénynek számít. Phuketen kétszáz magyar turista üdül. A bangkoki magyar konzul kapcsolatban áll velük. A diplomatának nincs értesülése magyar áldozatról. Az utazási irodák igyekeznek uta-saikat minél előbb hazaszállítani, a későbbi foglalásokat pedig sorozatban mondják le. Phi Phi partjainál legalább harminc hajó tartózkodott a vízen, fedélzetükön több száz külföldi turistával. Kivétel nélkül odavesztek.

A Maldív-szigeteken a helyzet egyelőre nem világos. Több mélyebben fekvő korallzátony és sziget teljesen megsemmisült. A főváros, Male kétharmada víz alatt áll, a repülőtér zárva van. Tamil Nadu dél-indiai szövetségi államban teljes káosz uralkodik. Falvak állnak vízben, úszó holttestekkel körülvéve. A Külügyminisztérium szerint a térségben tartózkodó magyarok sértetlenek.

Nincs hír a magyarokról

A Külügyminisztériumnak nincs értesülése magyar áldozatokról. Polgár Viktor szóvivő közölte: arra kérik a helyszínen lévő magyarokat és idegenvezetőiket, valamint az érintett utazási irodákat, hogy haladéktalanul forduljanak a legközelebbi magyar vagy európai uniós tagország nagykövetségéhez. Busztin György, Magyarország indonéziai nagykövete szerint szinte kizárt, hogy a szigetországban magyar állampolgárok áldozatul estek volna a természeti katasztrófának. Krebsz Adrienn, a Malév szóvivője azt közölte, hogy éjszaka rendben leszállt az a különgépük, amely 185 utast vitt a Maldív-szigetekre. A fővárosban, Male-ban a járat még a földrengés előtt ért földet. Amennyiben engedélyt kap a felszállásra, üresen tér vissza.

A cunami (a japán cu=óriás, nami=hullám szavakból)

A tengerrengések nyomán létrejövő hatalmas, pusztító szökőár. A tenger alatti földrengés, esetleg vulkánkitörés keltette tengerrengés a nyílt tengeren nagy sebességgel haladó, de alacsony hullámot okoz, amely a sekély vízbe érve felmagasodik, és 10–20 méteres vízfalként zúdul a partra, több száz méteren át mindent elpusztítva. Észlelésétől megérkezéséig már túl rövid az idő az ott élő lakosság figyelmeztetésére és a veszélyeztetett parti sáv kiürítésére. A nyílt óceánon az esetek többségében mindössze 1–2 méteres hullámok akár 800–850 kilométert is befuthatnak óránként. A feljegyzések szerint az eddigi legnagyobb, 63 méteres, tengerrengés által keltett hullámot a Kamcsatka-félsziget déli részén található Lopatka-foknál észlelték 1737-ben.

Két és fél évezred legnagyobb földrengései

Kr. e. 464: Spárta, húszezer halott

1290. szeptember 27.: Csihli (Kína), százezer halott

1746. október 28.: Lima (Peru), hatszázezer halott (erősség: 8,4)

1906. április 18.: San Francisco, mintegy hétszáz halott

1927. május 22.: Csining (Kína), kétszázezer halott (erősség: 8,3)

1960. május 22.: Valdivia (Chile), mintegy ötezerhétszáz halott (erősség: 9,5 – az eddig mért legerősebb)

1999. augusztus 17.: Gölcuk/Izmit (Törökország), mintegy húszezer halott, máig több ezer eltűnt (erősség: 7,8)

2003. december 26.: Bam (Dél-Irán), 20–30 ezer halott (erősség: 6,6)

2004. december 24.: Antarktisz (erősség: 8,2)

A Richter-skála

Tíz fokozatból áll, minden fok harmincszor több energiafelszabadulást jelent. Habár sokan úgy hiszik, a Charles Richter által 1935-ben felállított Richter-skála nem a földrengés erősségének mérésére szolgál, hanem azt mutatja meg, hogy milyen messze történt a föld felszínétől számítva a földrengés. 2-es fokozatig csak műszerrel lehet mérni. Ha egy téglát lelökünk az asztalról, az jár ekkora rezgéssel. A 4-es fokozatot már érzik az emberek is, az 5-ösnél károk keletkeznek az épületekben, a 6-os fokozat erős rezgés, a gyengébb épületek összedőlnek, a 8-asnál már az erősebb épületek is összedőlnek, a 9-esnél szabad szemmel lehet látni, ahogy a föld reng.

Gyulay Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!