Hírek

2004.12.04. 06:33

Háborús bűnnel vádolják az új koszovói kormányfőt

BAMA

Ramush Haradinaj, a lázadók korábbi vezére és feltételezett háborús bűnös lett a szerbiai Koszovó tartomány új miniszterelnöke. A harminchat esztendős politikusra a tartományi parlamentben a 109 képviselőből 72 szavazott.

A Haradinajt jelölő Szövetség Koszovó Jövőjéért Ibrahim Rugova koszovói elnök pártjával, a Koszovói Demokratikus Szövetséggel már korábban kormánykoalíciós szerződést kötött. Az új kormányfőt a közelmúltban kétszer is kihallgatta Hágában a háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék. A koszovói szerbek civilek meggyilkolásával és más bántalmazásokkal vádolják őt. Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy vélekedett, hogy e vádak miatt nem Haradinaj „a legmegfelelőbb ember” a koszovói polgárok biztonsági normáinak megteremtésére. Meg nem erősített értesülések szerint a hágai testület még az esztendő végéig vádat emel Haradinaj ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!