Hírek

2004.12.06. 06:52

Heikki Kovalainen még Schumachert is legyőzte

A Bajnokok Tornája elnevezésű verseny nagy múltra tekint vissza és óriási népszerűségnek örvend.

Kocsis Máté

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Így festett Schumi a 170 lóerős Buggyjában, a párizsi Stade de France-ban
[/caption]Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az idei versenyre már nem Gran Canarián került sor, hanem a párizsi Stade de France-ban, ahol 60000 néző volt kíváncsi a világ legjobb autóversenyzőinek vetélkedésére. Az indulók között volt – többek között – Michael Schumacher, Sebastien Loeb, Jean Alesi, Marcus Grönholm, Colin McRae és egy bizonyos Heikki Kovalainen is.

Ahogy az lenni szokott, nemzetek csatáztak egymással, illetve volt egy további csapat is. Leginkább az érdekelt mindenkit, hogy a Forma–1 hétszeres világbajnoka, Michael Schumacher és a rali új királya, Sebastien Loeb mit tud majd kezdeni egymással. A szervezők pedig tettek róla, hogy valamilyen véletlen folytán nehogy előforduljon, hogy a két bajnok nem csatázik egymással, így versenyen kívül rendeztek egy háromfordulós viadalt kettejüknek, melyen 170 lóerős Buggykkal száguldoztak. Az első futamot Schumi nyerte, a másodikat pedig Loeb, a mindent eldöntő harmadikat ismét a német, vagyis ő lett a győztes kettejük közül. Jól tették, hogy külön leszervezték a Schumi–Loeb párbajt, ugyanis a Schumi és a ralis Armin Schwartz által alkotott német csapat már az első körben kiesett, miután kikapott a braziloktól. A másik ágon pedig a finnek jutottak fináléba, miután elkalapálták a briteket, akik tulajdonképpen skótok voltak: Colin McRae és David Coulthard alkotta a csapatot. A döntőben 5 futam döntött a végső győzelemről. Marcus Grönholm kétszer kikapott Loebtől, míg Kovalainen ugyanennyiszer verte meg Jean Alesit. A mindent eldöntő utolsó párbajban is utóbbi kettő ült autóba, ám ekkor Kovalainen mellől elpártolt a szerencse, mivel Ferrari 360 Modenájának beragadt a váltója, így esélye sem volt Alesivel szemben, aki így megszerezte a franciáknak a győzelmet a nemzetek versenyében. A francia veterán ritkán szokott úgy örülni, mint ennek a győzelemnek – még a sisakját is kidobta a nézőknek. A bajnokok bajnoka azonban Heikki Kovalainen lett, aki mostanában már a Forma–1 küszöbénél áll, és ha így folytatja, pillanatokon belül sikerül majd átlépnie ezt a képzeletbeli küszöböt.

Bajnokok Bajnoka

1. Heikki Kovalainen (finn)

2. Sebastien Loeb (francia)

3. Marcus Grönholm (finn)

3. Michael Schumacher (német)

Nemzetek versenye

1. Franciaország (Loeb, Alesi)

2. Finnország (Grönholm, Kovalainen)

3. Brazília (Massa, Kanaan)

3. Nagy-Britannia (Coulthard, McRae)

Kocsis Máté -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!