Hírek

2004.12.14. 07:31

Holnap lejár a diákhitel-kérelmek beadási határideje

Aki szerdáig benyújtja diákhitel-igénylési kérelmét, januárban öt hónapnyi kölcsönt kaphat egyszerre. Aki elfelejti, erre az időszakra végleg elveszti az igénylés jogát.

Horváth K. József

Holnap lehet igényelni diákhitelt utoljára erre a félévre, a határidő december 15-én jár le. Aki most igényli például a legmagasabb, havi 25 ezer forintos összeget, az január 15-én a teljes félév (2004. szeptembertől 2005. január végéig) kölcsönét megkaphatja egy összegben, azaz 125 ezer forintot. Aki viszont elmulasztja a holnapi határidőt, annak az igénylése csak a tavaszi félévtől lesz érvényes, és számára a jelenlegi, őszi félévre járó diákhitel egyszerűen elveszett.

Erről azért érdemes külön szólni, mert az általánosan elterjedt vélekedésekkel ellentétben nem csak nappali tagozatos főiskolai, egyetemi hallgatók vehetik igénybe a diákhitelt. Élhetnek a lehetőséggel az estin, a levelezőn, a távoktatásban tanulók is. Az alapképzéseken részt vevőkön túl a kiegészítő főiskolai, egyetemi alapképzésben, illetve a felsőfokú szakképzésben részt vevők szintén fölvehetik a kölcsönt. A hitel mindkét esetben adható.

A feltételek könnyű teljesíthetősége miatt a felsőoktatásban tanulók kilencvenöt-kilencvenhat százaléka jogosult a kölcsön felvételére. A KSH adatai szerint az előző tanévben közel négyszáztízezren tanultak felsőoktatási intézményekben. Jelenleg százhúszezer hallgató kapja, s több mint ötvenezer már törleszti a felvett kölcsönt, mondja a Diákhitel Központ Rt. kommunikációs igazgatója, Őri András.

A hallgatói jogviszony megszűnését követő első két évben a kötelező törlesztőrészlet a minimálbér hat százaléka. Ez ma 3180 forint, jövőre 3420 forint. A harmadik évtől kezdve pedig a két évvel korábbi munkajövedelem hat százaléka.

Részletesebben a diákhitelről itt olvashat!

Horváth K. József -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!