Hírek

2004.12.16. 00:00

Igent mondtak Romániára

Címkék#Vélemény

Körmendi G.

Zárt ülésen, a miniszterelnök távollétében kaptak felvilágosítást a pártok vezetői arról, hogy Gyurcsány milyen magyar álláspontot képvisel majd pénteken az Európai Tanács ülésén.

– A miniszterelnök semmibe vette a parlamentarizmust, nem vett részt a pártok megbeszélésén. Zárt ülésen az Európai Tanács pénteki ülésén képviselendő magyar álláspontról tájékoztatta volna a frakciókat – közölte Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője. Németh kijelentette: nem kaptak egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy hol maradt Gyurcsány Ferenc az egyeztetésről. – Sajnálattal vettük tudomásul, hogy nem tett eleget törvényi kötelezettségének – fogalmazott. Az ellenzéki párt külpolitikusa kijelentette, pártja támogatja Románia, Bulgária és Horvátország uniós csatlakozását. Szerinte a kormány nem támogatja kellőképpen Horvátország csatlakozási szándékait. A miniszterelnöktől elvárja, mindent tegyen meg, hogy ne valósulhasson meg a Verespatakra tervezett aranybánya beindítása.

– Az unió bővítése, a terrorizmus elleni harc és a drog elleni küzdelem került szóba a megbeszélésen – mondta az ülésről távozó Szili Katalin házelnök. Megerősítette: Romániának helye van az unióban. A kormány egyik fontos feladata az ország környezetének védelme. Verespatakkal kapcsolatban hangsúlyozta: ragaszkodnak a környezetvédelmi szabályok betartatásához. A házelnök szerint a miniszterelnök nem követett el törvénysértést azzal, hogy nem jelent meg az ülésen. Gyurcsányt két minisztere, Baráth Etele és Somogyi Ferenc képviselte. 

Szili Katalin: A miniszterelnök megteheti, hogy halaszthatatlan közfeladatainak ellátása miatt nem saját maga, hanem egy megbízottja által adjon tájékoztatást a frakciók és a bizottságok vezetőinek az EU-csú-cson képviselendő magyar kormányálláspontról – mondta az Országgyűlés elnöke. Szili kiemelte: meg kell találni a garanciákat arra, hogy a verespataki aranybánya ne működhessen.

Németh Zsolt: „A Fidesz elvárja, hogy a kormányzat egyértelmű és világos garanciákat kapjon arra, hogy nem valósul meg a verespataki beruházás. A miniszterelnök segítse a környezetvédelmi fejezet újranyitását. Ha a kormány nem cselekszik a verespataki beruházás megakadályozásának ügyében, akkor mozgósítjuk erőinket.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!