Hírek

2004.12.23. 07:22

Jogaikért küzdenek az elvált apukák

Szombat reggel kilenctől vasárnap este hét óráig. Ennyi ideje maradt Varjaskéri Zoltánnak (41), hogy iskolás fiaival együtt lehessen.

Kováts Antal – Patay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Varjaskéri Zoltán fiaival
[/caption]Ha a munkahelyén szabadnapot kap, ő viszi szeretett gyermekeit az iskolából anyjuk XII. kerületi lakásába. Ezért a néhány perces együttlétért Dorogról jön a fővárosba, tetemes költséget vállalva. Miután felesége 2000 őszén dorogi házukból elhagyta, több mint két évig szülei segítségével nevelte Gábort (11) és Dánielt (12).

A fiúk 2003 februárjában ítélet alapján az anyjukhoz kerültek. A bírói döntés értelmében az apa és fiai kétszer két hetet tölthettek együtt a nyári szünetben. Elszántan küzdök azért, hogy hozzám láthatóan kötődő gyermekeimet visszaszerezzem és méltó részt vehessek ki nevelésükből, gondozásukból – mondta Zoltán. Fájó pont a karácsony este is. Tavaly gyermekei lakóhelye előtt, a hidegben töltötte a meghitt ünnepet, mert nem kapott lehetőséget az együtt ünneplésre. A kilátások idén sem biztatóak.

Varjaskéri Zoltán egyike annak a gyermekeihez kötődő és ragaszkodó több ezer apának, akik küzdelmük során rátaláltak az Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesületére. Hegedűs Istvánt (54) az a meggyőződés hajtja, hogy az anyának és apának a válás után is azonos jogokkal és kötelezettségekkel kell kivennie részét a közös gyermekek felneveléséből. Ez a törekvés gyakran bukik el az anya helyzeti előnyét kihasználó bosszúján és egyes gyámhatóságok tehetetlenkedésén – mondta a jogi szakember.

Az egyesület most azt szorgalmazza, hogy legyen háromévi szabadságvesztéssel fenyegető önálló büntető tényállás a kapcsolattartás akadályozása – fejtette ki Hegedűs doktor. Ezt a családon belüli erőszak miatt alkalmazható távoltartatás érvényesítésével párhuzamosan gondolják. A távoltartással össze-függésben szükségesnek tartanák a rosszhiszemű, hatóságot félrevezető bejelentések utáni kártérítési kötelezettség bevezetését is.

Általánosan fájdalmas gond, hogy az ENSZ és az Európai Unió vonatkozó döntései ellenére a 14 éven aluli gyerekek a másik szülő beleegyezése nélkül ma sem utazhatnak a külön élő szülővel, jellemzően az apjukkal, külföldre. Még EU-s országokba sem, mert Magyarországon ezt sem
a családjogi, sem az útlevélről és a személyi igazolványról szóló törvény nem teszi lehetővé. Mint az elvált apák hangoztatják, tapasztalataik és a bűnügyi statisztikák szerint nincs számottevő különbség a férfiak és nők erőszakosságában.

Az apák szervezetének állásfoglalása szerint a kapcsolattartás végrehajtására és pótlására egységes jogelveket kellene alkalmazni. Úgy látják, hogy a gyermektartás-fizetési kötelezettség felső határát gyermekenként legfeljebb a jövedelem 10–15 százalékában kellene meghúzni – elszámoltatás mellett –, mert általában a felek együttélése esetén sem jut több a gyermekre.

Minden, amit a válásról ma tudni kell és lehet.

Ha családja, gyermekei vannak és kérdések merülnek fel Önben, látogasson el ide!

A válás az elhagyottnak is sokba kerül

Illeték: 10 ezer forint (jövőre 12500).

Perköltség: 50–400 ezer forint. (Vagyonvitánál az érték 6 százaléka).

Gyermektartás összege:

gyermekenként a jövedelem

20 százaléka (de legfeljebb

50 százalék).

Négy évvel hosszabbítja meg az életet a jó házasság

A jó házasságok pozitív élettani hatását az 1980-as években igazolták tudományos módszerekkel. A boldog házasságokban élő férfiak és nők fehérvérsejtjeinek száma többszörös sebességgel emelkedett, mint az elvált személyeké. A hatást külső fertőzéssel, azaz kis mennyiségű beinjekciózott mérgező anyag-gal idézték elő. Az emberi élet hosszát illetően tudományosan eddig csak annyit sikerült bizonyítani, hogy a boldog házasságban élők átlagosan négy évvel élnek tovább, mint akik elváltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!