Hírek

2004.12.14. 00:00

Keresztül Magyarországon

BAMA

Esztergom ERDŐSÍTÉS Az új településszerkezeti terv nyomán Esztergom a világörökség részévé válhat. Az önkormányzat növelni akarja a város körüli erdők területét, erdősávok választják majd el az ipari övezeteket és a lakóterületeket. A terv kizárja az Esztergomot övező hegyoldalak beépítését, viszont növeli a műemléki belváros határait. (mt)

Tésenfa EGÉSZSÉGVÉDELEM A jövőben nem kell Siklósra utazni a település lakóinak vérnyomás- vagy vércukorszintmérésre. Mindez helyben is elintézhető lesz, méghozzá ingyenesen. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat ajánlott fel egy összeget és megvásárolta a két orvosi műszert. A kisebbségi önkormányzat vezetője részt vett
az Európai Szociális Alap támogatásával szervezett ápoló-gondozói képzésben. (kj)

Kemenesmihályfa POLGÁRMESTER Időközi választáson a függetlenként induló Cseledi Jenő lett a kistelepülés új polgármestere. Újraválasztották az önkormányzat öt képviselőjét is. A Vas megyei falu képviselő-testülete még ősszel oszlatta fel magát, mert a polgármesterrel számos kérdésben nem tudtak közös megegyezésre jutni. (mj)

Domoszló ADOMÁNY Idén már második alkalommal rendezték meg a Domoszlóról elszármazottak találkozóját. Nemrégiben egy sikeres vállalkozóvá lett egykori domoszlói polgár félmillió forintot adományozott az önkormányzatnak. A polgármester kedvező visszajelzésként értékeli, hogy az elszármazottak egyre inkább igyekeznek hozzájárulni szülőfalujuk további boldogulásához. Ezért rendezik meg újra a találkozót. (ss)

Veszprém HORGÁSZJEGY Jövőre jelentősen emelkedik a balatoni horgászjegyek ára, és szigorodik a horgászrend is a tónál. A Balatonnál több százezerre tehető a pecások száma. Mindezt figyelembe vették akkor, amikor a Balatoni Halászati Rt.-nél döntöttek a jövő évi horgászengedélyek áráról. (szpa)

Dombóvár NÉVADÓ Az 516. számú Ipari Szakképző Iskola és Kollégium ezentúl Esterházy Miklós nevét fogja viselni.
A titkos szavazással kiválasztott név használatához Esterházy Péter író is hozzájárult. Az uradalmon kívül Dombóvár több szép épülete is az Esterházy családé volt. A névadó Esterházy Miklós építtette
a település 1913-ban megnyílt első középiskoláját. (bb)

Kiskunmajsa: Hagyaték A településen élő Paizs Éva festőművész úgy döntött, hogy a városnak adományozza festői hagyatékát. A nyolcvanéves művésznő – Kiskunmajsa díszpolgára – alkotásai a helytörténeti gyűjteményben kaphatnak helyet. Az elképzelések szerint állandó kiállításon is láthatók lennének a festmények. (tk)

Nagyatád MÚZEUM Költözködés vár a helyi múzeumra. A ki nem állított tárgyi emlékeket eddig a Széchenyi téri régi postaépületben raktározták, ezt azonban az Orpheus pályázaton nyert pénzből hamarosan panzióvá és turisztikai központtá alakíttatja az önkormányzat. A muzeális tárgyak elhelyezésére egy Korányi utcai irodát jelöltek ki. (bm)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!