Hírek

2004.12.11. 07:01

Kindl volt a főszereplő

Második mérkőzését is megnyerte Győrben a magyar női kézilabda-válogatott. Kiss Szilárd csapata ezzel szinte már csoportgyőztes.

Schiller Zsolt

[caption id="" align="alignleft" width="188"] Lovász Zsuzsa (18), a válogatott jobbszélsője keményen harcolt a védőkkel, de ezúttal nem szerzett gólt
[/caption]Jókedvűen sétálgatott Győrben a fehéroroszok felett aratott győzelem után a „bagós brancs”. A csoport tagjainak nevét fedje jótékony homály, bár a vezetők előtt sem titok, hogy kik is szoktak rágyújtani. De a szurkolók sem ezzel foglalkoztak, hanem lelkesen biztatták a kedvesen mosolygó lányokat.
A várható középdöntős ellenfeleink közül a dánok 8-13-ról verték a németeket, a románok pedig simán a svédeket.
Csütörtök este kis zászlócskákat, s mellé Mozart-golyót osztogattak az osztrákok, s ezzel maguk mellé állították a magyar szurkolókat, így segítséget kaptak a buzdításban a franciák ellen. Igaz, ebben szerepet kaphatott az is, hogy a mieink tavaly éppen a gallokkal szemben bukták el a világbajnoki finálét, míg idén Athénben szintén ők verték ki a magyar válogatottat a negyeddöntőben. Mindenesetre a sógorok biztosan, hét góllal győztek.
Tegnap viszont már nem számíthattak plusztámogatásra a lelátóról, hiszen a házigazda várt a szomszédokra. Bár az osztrákoknál is akad magyar. Gódor Mihály másodedző elmondta, hogy hét új játékossal, és Fridrikas nélkül érkezett az együttes, amelyben még mindig szerepet kap Logvin és Offenbach. Eredetileg a csoport harmadik helyét célozták meg, de az elsőért csatázhattak a franciaverésnek köszönhetően.
Szűk negyedórával a mérkőzés kezdete előtt még félig sem telt meg a nézőtér, aztán kezdésre már alig maradt szabad hely. Az osztrákok rögtön kétgólos előnyt szereztek, a mieink az egy nappal korábbi mérkőzéshez hasonlóan ismét csak a harmadik percben lőttek először az ellenfél kapujába. Radulovics előbb „büntetett”, majd akcióból egalizált, sőt az első félidőben nyolcig jutott. A 18. percig csak dunaújvárosiak kaptak szerepet a magyar együttesben, ekkor Sirina váltotta a gyengébb napot kifogó Pálingert, majd Tóth és Görbicz is lehetőséget kapott, egyedül Siti Eszter ülte végig a kispadon a meccset, némileg érthetetlenül. Hiába lépett el néggyel (11-15) válogatottunk, néhány hiba után egyenlített a vetélytárs.
A második játékrész elején Kindl remekelt, és bő tíz perc alatt hat gólt dobott. A lányok pedig fokozatosan növelték a szünetig megszerzett kétgólos előnyt, s végül 34-29-re nyertek.

A tévéstábok költségeit a szervezők állják

Dr. Kiss István vegyész doktor, egy nemzetközi iskolahálózat főigazgatója és a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke egy személyben dr. Kiss István. A női kézilabda Európa-bajnokság kapcsán nyilatkozott lapunknak.

– 2003 októbere óta Ön az MKSZ elnöke. Elnöksége idejére esik az előkészítő munka dandárja. Mi okozta a legnagyobb gondot?

– A szervezőbizottság félszáz fős stábja óriási munkát végzett, őket jól egészíti ki az önkéntesek ezerfős serege. Meglepő lehet, de a tévéközvetítések sorsa volt a legnagyobb falat, ami végül alig egy hete került nyugvópontra. Igaz, a „királyi” tévé közvetítései 50 millió forintba kerülnek, mivel az általános pénztelenség miatt a stábok költségeit a szervezőknek kellett vállalniuk.

– Az olimpiát követően kényszerű kapitányváltás történt: Mocsai Lajost Kiss Szilárd váltotta. Mire lehetett elég ez a minimális idő? S egyáltalán: mire számíthatunk a hölgyektől?

– A szakma értékelt, a csere mellett döntött, ami új koncep-

cióval járhat együtt. Persze alapvető változtatásokra senki ne számítson. A jelenlegi magyar válogatott ugyanis – egy-két cserét leszámítva – adott volt, jó erőkből áll, bár én nem tenném rájuk a gyakran hangoztatott „aranyérmes remények” terhét. Az első két mérkőzés mindenesetre biztató volt.

Női Eb, D csoport

Magyarország–Ausztria 34-29 (17-15)

Győr, 3500 néző, V: Polagyenko, Csernega (orosz)

Magyarország: Pálinger – Lovász, Kindl 7, Pigniczki, Bohus, Ferling 3, Nagy 5, – cserék: Sirina (kapus), Kulcsár 5, Radulovics 13/6, Tóth 1, Görbicz, Mehlmann

Ausztria: Rusnatchenko – Engel 1, Rotis Nagy 5, Spiridon 5, Ofenböck 1, Logvin 13/5, B. Strass 4, cserék: Blazek (kapus), S. Strass, Teodorovic, Budecevic

Kiállítások: 12, illetve 8 perc

Hétméteresek: 6/6, illetve 5/5

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!