Hírek

2004.12.08. 00:00

Lássuk, ki kit hív vissza

A Fidesz két szabad demokrata képviselőt akart visszahívni felügyelőbizottsági tagságából. A kezdeményezéssel azonban komoly probléma volt. Egyikük sem volt tag. Sőt.

Zsidai Péter

Első látásra mulatságos, valójában méltatlan adok-kapok folyik a városházán. A Fidesz a novemberi közgyűlésen akarta visszahívni Bőhm

Első látásra mulatságos, valójában méltatlan adok-kapok folyik a városházán. A Fidesz a novemberi közgyűlésen akarta visszahívni Bőhm András és Lakos Imre SZDSZ-es képviselőket felügyelőbizottsági tagságukból. Hogy pontosan melyik cégből, arról nem szól a lapunknak megküldött előterjesztés. Az eredeti napirendi pont azonban arról tanúskodik, hogy a Centrum Parkoló Kft.-ből. Geberle Erzsébet javaslatára azonban levették a napirendről, és nem tárgyaltak róla. A szabad demokrata képviselőnőnek erre minden oka megvolt. A Centrum felügyelőbizottságában ugyanis sem Bőhm, sem Lakos nem vesz részt. A parkolási cég nem a főváros tulajdona, ezért nincs is hely városházi képviselők számára. „Kupper Andrásnak, az előterjesztő párt vezetőjeként jobban kellene tudnia, hogy abban a vállalkozásban ki a felügyelőbizottsági tag” – válaszolta megkeresésünkre Lakos.

A Fidesz azért tartja alkalmatlannak a két SZDSZ-es képviselőt, mert szerintük az októberi közgyűlésen nem hitelesen és alaposan tájékoztattak. Lakos és Bőhm azonban akkor nem kijelentett, hanem kérdezett. A főjegyzőt arról, hogy a főváros valóban a Centrum aláírásra jogosult képviselőjével állapodott meg egy peres ügyben áprilisban. Nem képviselheti megfelelően a fővárosi önkormányzat érdekeit gazdasági társaságok felügyelőbizottságaiban az az önkormányzati képviselő, aki félretájékoztatja képviselőtársait.

Geberle szerint a kezdeményezés a Fidesz válaszlépése.  Ezzel akartak visszavágni a Kupper Andrást ért sérelemért. Augusztusban ugyanis félretájékoztatásra hivatkozva a Fidesz frakcióvezetőjét hívták vissza a Szent István Kórház felügyelőtanácsi tagságából. Kupper maga javasolta, hogy ne tárgyalják az ügyét. Leváltásának pontos okait a mai napig nem tudni, mivel Kupper sorsáról zárt ülésen határoztak a képviselők. Kupper a Centrum-perről szóló vita idején eltűnt az ülésteremből.

Nincs különbség a két képviselő között

Ha lehet különbséget tenni a két képviselő nem létező fb-tagságának mértéke között, Bőhm András nyeri a megmérettetést. Bőhmöt ugyanis 2002-ben országgyűlési képviselővé választották. Ekkor valamennyi gazdasági társaságokban betöltött pozíciójáról le kellett mondania. Ezt meg is tette, így még elvi szinten sem lehet fb-tag.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!