Hírek

2004.12.22. 07:28

Még mindannyiunké a Sulinet

Még egy hetünk van arra, hogy a Sulinet-program keretében éljünk a hatvanezer forintos adókedvezménnyel, amelyet a személyi-jövedelemadó-bevallásunkban érvényesíthetünk.

Bán Károly

Nem torpant meg a nyár óta a Sulinet-program, amelyben a változások között volt jó meg rossz is. A jó hír az volt, hogy már nemcsak a tanárok, diákok, azok szülei és a felsőoktatásban tanulók juthatnak évi 60 ezer forintos adókedvezménynyel számítógéphez, hanem bármelyik magyar állampolgár. A rossz az, hogy szigorodtak a vásárlás szabályai. Míg korábban a 60 ezer forint adókedvezményt akkor is igénybe vehettük, ha csupán ennyiért vásároltunk valamilyen számítástechnikai eszközt, addig július óta csupán az eszköz értékének a felét igényelhetjük vissza. Azt is csak 60 ezer forintig.
Változás az is, hogy az évi négymillió forintnál többet keresőknek nem jár a kedvezmény, míg a 3,4–4 millió forint közötti jövedelműek csak részben tudják kihasználni az adójóváírást. (Például: ha valakinek 3,8 millió forint az éves jövedelme, akkor csak 20 ezer forint adókedvezmény jár neki.) Teljesen csak azok írhatják le adójukból a számítógép-vásárlásra fordított pénz felét, legfeljebb 60 ezer forintot, akiknek éves jövedelme nem haladja meg a 3,4 milliót. Természetesen a vételárat teljes egészében ki kell egyenlítenünk, ami nem zárja ki azt, hogy az üzlet áruhitelt nyújtson számunkra.
Valószínűleg akkor járunk a legjobban, ha egy 120 ezer forintos PC-t vásárolunk meg készpénzért, ebben az esetben ugyanis 60 ezer forintot megspórolhatunk. S ezt jövőre is megtehetjük, függetlenül attól, hogy már az idén is vásároltunk a Sulinet keretében. Sőt egy családon belül arra is van lehetőség, hogy mindkét szülő külön-külön érvényesítse az adókedvezményt. Ha van mit jóváírni. Mert ha valakinek történetesen csak 20 ezer forint szja-t kellene befizetnie, akkor legfeljebb ennyivel tudja csökkenteni adóját.

Negyedmillió család jutott számítógéphez

Sulinet-számítógépeket, -nyomtatókat, -programokat és -alkatrészeket ma már több mint 1200 üzletben vásárolhatunk, s megrendelhetjük interneten is (információk a www.sulinet.hu-n). A program keretei között kapható PC-k, monitorral együtt 120 ezer forint körüli áron szerezhetők be, de vásárolhatunk drágább laptopot is. Az üzletek a forgalmazott eszközöket nem adhatják drágábban, mint egyébként. Tehát, ha valamit akciós termékként árulnak, akkor azt a terméket a Sulinet keretében is csak azonos áron árulhatják.

Mit vásárolhatunk?

Ha korábban vásároltunk számítógépet, visszamenőleg már nem tudjuk a vásárlást a Sulinet-programba bekapcsolni. Egyébként viszont egy éven belül vásárlásaink értéke összeadható, s az adókedvezménynél együtt vehető figyelembe. Fontos azonban, hogy a számlát úgy állítsák ki, hogy a terméket, eszközt a Sulinet keretében vettük. A termékek listájáról a Sulinet Expressz Projekt Tanács dönt. Az idén nyáron a mozi és DVD-szoftverek, valamint a digitális fényképezőgépek kikerültek a Sulinet-termékkörből. A teljes lista a www.sulinet.hu/ado honlapon lelhető fel. Eddig 43 milliárd forint értékű eszközt adtak el a Sulinet-programban. Az első évben 75 ezer új számítógépet vásároltak, s 200 ezer régit újítottak fel. Több mint 250 ezer család jutott így számítógéphez.

A csúcsot az 51. hét jelentette, amikor csaknem kétmilliárd volt a forgalom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!