Hírek

2004.12.04. 06:45

Mire futja a jövő évi agrárbüdzséből?

A költségvetés tervezete szerint az idei 293 milliárddal szemben jövőre 327 milliárd forint jut agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra, ami első hallásra örvendetesnek tűnik az ágazat szereplői számára, a látszat azonban csal – figyelmeztetnek a MOSZ szakértői.

Laczi Zoltán

A számsor azért csalóka, mert az idei összegből mintegy százmilliárdot csak jövőre fizetnek ki, míg a következő évi tervezetből megközelítően kétszázmilliárdot csak 2006-ban kapnának meg a gazdálkodók – hangsúlyozza Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára és Magyar György titkár.

Míg az ez évi összegből 136 milliárdot tesznek ki az európai uniós források, addig jövőre – a kötelezettségvállalás alapján – már 169 milliárd érkezik Brüsszelből. Következésképpen a nemzeti pénztárból 2005-ben 158,4 milliárd jutna agrárcélokra, ami mindössze 1,6 milliárddal több, mint ebben az esztendőben, reálértékben azonban nyilván kevesebb.

A szakemberek úgy vélik, jövőre nem marad pénz a nemzeti hatáskörben kifizethető támogatásokra. Ezt arra alapozzák, hogy a 2004-es büdzsében nem szerepel a közvetlen területalapú támogatás nemzeti – 30 százaléknyi – része (idegen szóval top up), ami önmagában 90 milliárdra rúg. Így ezt a tételt a jövő évi büdzsében kell keresni, mégpedig a jövedelemtámogatás címszó alatt, ahol 107,5 milliárdot tüntettek föl. Csakhogy idén e fejezetben 105 milliárdot találunk a top up nélkül, ami azt jelentené, hogy az idei kerettel szemben – az említett 90 milliárd levonása után – csupán 17 milliárd forint maradna nemzeti támogatásokra a tervezet szerint. Ha ehhez még hozzászámítják a 25 milliárdra tehető áthúzódó pénzügyi kötelezettségvállalást, akkor már 8 milliárdnál tartunk, ám mínuszban. Ennél azért valamivel jobb a helyzet, hiszen a vidékfejlesztési tervből át lehet ide csoportosítani 8 milliárdot, s így az eredmény nulla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!