Hírek

2004.12.28. 07:03

Miss Marple és a jó krimi legyőzheti-e a rémregényt?

Agatha Christie, a krimi-királynő méltán lehet büszke magára. Nincs az a horrortörténetből szalajtott vámpír vagy elmeháborodott gyilkos, aki megingatná az ő trónusát.

Király Katalin

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Borbás Gabi, Benedek Miklós, Verebély Iván, Drahota Andrea, Simon Kornél, Kovács Vanda, Szakács Tibor, Schlanger András, Varga Zoltán és Kárász Zénó
[/caption]Aki lelkes bűnügyiregény-rajongó, némileg viharra hajló kedvvel figyeli a tévéműsor- és filmkínálatot. A mutatóba sugárzott egy-két Poirot-történet védekezésbe szorult a vérfarkashordák és gyilkos pókok elsöprő támadása nyomán. – Ami a világirodalomban érdekes, az a bűnesetekkel függ össze – állítja Békés Pál (48), aki tizenöt megjelent kötete után először vágott bele krimiírásba. – Ott van Oidipusz király, minden detektívek őse, aki apja gyilkosa után nyomoz. A feszültség nőttön-nő, amint a detektív lépésről lépésre halad saját bűnösségének bebizonyítása felé.

Az író-műfordító mérlegre teszi a krimi- és horrortörté-neteket. Például Shakespeare, meg a kortársai rémdrámáiban hullaszagú kísértetek mutogatják lepleiket, mérgezett tőrrel gyilkolnak a színpadon. Csupa nyíltan vállalt horrorelem. – Így keltették fel azt a kellemes borzongást, amelytől a közönség a színházba tódult – mutat rá Békés Pál. – Shakespeare ma horrorfilmek forgatókönyvírásában volna tettestárs. Közkeletű vélemény, hogy ma csak a könnyű, hatásvadász dolgokra van kereslet. A jó detektívtörténet elején ugyanis felmerül egy rejtély, egy haláleset, és a megoldásig vezető út szellemi tornát kíván.

Annál vigasztalóbb, hogy a könyvesbolti eladást firtató kérdésünkre kiderült: töretlenül népszerű a klasszikus krimi. Budapest két legnagyobb könyvesboltjában, a Fókusz Könyváruházban és a Libri Könyvpalotában jól fogynak a detektívregények, elsősorban Christie és Rymond Chandler könyvei.

Gyilkos vagy áldozat

A névtelen elbeszélő rendőrségi vallomást tesz ma Magyarországon – mondja regényéről az író. – Valaki meghalt, és ki kell deríteni, bűnt követtek-e el vagy baleset történt. A tét: meg kell tudnunk, ki az áldozat, és mi módon halt meg. Hőseim, két férfi és egy nő egy szerelmi háromszög csúcsai. A regény három ember keresztül-kasul összefonódó története. A szálak negyedszázaddal előbbre, a kamaszkorba vezetnek vissza, hogy aztán Magyaroszágon, Ázsiában és Afrikában bonyolódjék a történet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!