Hírek

2004.12.18. 00:00

Nem lehet fővárosi díszpolgár a balesetben elhunyt színész

Demszky Gábor főpolgármester és helyettesei csütörtök este közmeghallgatást tartottak a városházán a közgyűlés után.

Izing Antal

A csütörtök esti közgyűlés, hat óra ötvenet mutattak a kandallók feletti kovácsoltvas órák. Demszky januárra halasztatta a megmaradt napirendi pontokat. A közmeghallgatás pontos kezdéséért tette, a pontosság a királyok udvariassága. Megkérte a képviselőket, maradjanak a teremben. Főleg az ellenzék fogadott szót. De ők sem maradtak teljes létszámban. Hiába, hosszú volt a nap. Az emberek elfoglalták a városatyák helyeit. Demszky rövid városértékelő beszédet tartott. Lényege az volt, hogy Budapest európai város.

Éliás András, a Mozivédők Társasága részéről írásba adta: jó lenne, ha a volt Metró mozi új tulajdonosa nem verné szét az 1926-ból származó mozibelsőt a Teréz körút 62-ben. Éliástól származott a javaslat, hogy Bubik István legyen Budapest egyik új díszpolgára. Mint mondta, Bubik többször hibázott életében, de hibáját mindig elismerte, ezért lehet példa. A főpolgármester azt válaszolta, hogy a szabályok szerint a díszpolgári cím csak élő személynek adható.

Egyes felszólalók a parkolás igazságtalanságaira világítottak rá. Mások arról beszéltek, hogy nincs még egy olyan főváros, ahol huszonháromféle utcanévtábla lenne. Vajda Pál helyettes főpolgármester válasza abban állt, hogy a kerületek alkotmányosan önállóak. A főváros nem felettes szervük, olyan rendeleteket hoznak, amilyet akarnak. Egy VI. kerületi hölgy, aki már ötvenkilenc ajánlott levelet írt, azért panaszkodott a meghallgatáson, mert volt veje börtönben van, volt anyósa elfoglalta a lánya nevén lévő önkormányzati lakást. Így a lánya három gyerekkel az ő 25 négyzetméteres garzonjába kényszerült. Demszky azt ígérte, közbenjár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!