Hírek

2004.12.03. 01:32

Őrségváltás Boszniában

Az Európai Unió eddigi legnagyobb katonai akcióját hajtotta végre csütörtökön, amikor átvette a NATO-tól a boszniai békefenntartás feladatát.

Csák E.

Bosznia-Hercegovinában 9 évvel a polgárháború befejeződése után továbbra is kölcsönös bizalmatlanság jellemzi a három népcsoport, a szerbek, a horvátok és a bosnyákok viszonyát. A helyzet bizonytalanságát növeli a korrupció és a szervezett bűnözés. A legnagyobb kihívást azonban az jelenti majd az EU-erők számára, hogy képesek lesznek-e sikert elérni ott, ahol a NATO kudarcot szenvedett: a még mindig bujkáló legfontosabb háborús bűnösök, Radovan Karadzic és Ratko Mladic kézre kerítésében.

A boszniai békefenntartás átvételével az EU azt akarja igazolni, hogy milyen haladás történt az elmúlt években a szervezet saját kül- és biztonságpolitikájának kialakításában. Egyébként ez a folyamat éppen a kilencvenes évek első felének boszniai polgárháborúja nyomán kezdődött, mert Európa ekkor döbbent rá, mennyire tehetetlen ezen a területen. Az EU katonai szerepvállalásának első két lépcsője a 2003 évi macedóniai és kongói akció volt, de egyik sem tartott tovább pár hónapnál: a boszniai akciót a legjobb esetben is három évesre tervezik Brüsszelben. Az SFOR és az Európai Erő, az Eufor közötti átadás-átvételre Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár és Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelenlétében került sor Szarajevóban.

A boszniai NATO-erő létszáma a telepítése idején, azaz a kilencvenes évek közepén elérte a 60 ezer főt, ám mostanra 7 ezresre csökkent. Az EU ugyanezt a létszámot tartja majd fenn.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!