Hírek

2004.12.30. 00:00

Őrült énekesek éjszakái

Üres zenekar, csak hangszerek. Megközelítőleg ezt jelenti a japán karaoke szó. A távol-keleti üzletemberek kikapcsolódása mára meghódította Budapestet is.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="297"] Divát Flóra és Galyasi Alexandra (jobbra) gyakran énekelnek együtt. Mindig más szórakozóhelyen lépnek fel, hihetetlen módon élvezik a bulikat.
[/caption]Egyre növekvekszik az érdek-lődés a karaoke, azaz az előre felvett zenei kíséretre történő éneklés iránt.
– A budapesti Közgáz-pincében tíz évvel ezelőtt Kováts Áron televíziós műsorvezető tartott karaokebulikat. De az akkori
érdeklődés össze sem hasonlítható a műfaj mai népszerűségével – mondja Markos Gergely karaoke-műsorvezető.
Szőke Péter, a Club Cafe Medi-terran üzletvezetője még három évvel ezelőtt sem tudta a ka-raokéval a kávézóba csábítani a vendégeket. Ma már százötven ember akar énekelni minden kedden a klubban. A Sziget Fesztiválon pedig a karaokesátor volt a nagyszínpad után a legzsúfoltabb esténként.
– Az énekesek többsége felkészülten áll ki a közönség elé, és mindig ugyanazokat a dalokat énekli. Ők otthon a tükör előtt gyakorolnak. Nyugat-Európában kevésbé feszélyezettek az énekesek, bármit eldalolnak – meséli Péter.
Gyakran előfordul, hogy a karaokerendezők profi énekeseket visznek magukkal. Ez elveheti az amatőrök kedvét az énekléstől, de meg is alapozhatja a hangulatot. Gergely és csapata más módszereket alkalmaz. Saját hangjukkal késztetik nótázásra a vendégeket. Vannak persze olyanok, akiket nem kell nógatni.
– Egy társaság általában kiválaszt egy helyet, és minden héten ott énekelnek. Ez hetven-nyolcvan embert jelent szórakozóhelyenként. Ők kedden és szerdán karaokeznak, mert akkor kevés program van a fővárosban – mondja tapasztalatai alapján Szőke Péter.
De a hét többi napján is lehet, sőt érdemes karaokezni. Tizenöt perc népszerűség mindenkinek jár.

Nagy a választék

December 30.

Jekyll és Hyde Étterem - VII. kerület, Hársfa u. 41.

Morrison’s Music Pub - VI. kerület, Révai u. 25.

December 31.

Zsákbamacska - VI. kerület, Lovag u. 3.

Promenád Café - II. kerület, Millenáris sétány

Slágerek

1. Neoton – Holnap hajnalig

2. Edda – Edda Blues

3. Beatrice – Azok a boldog szép napok

4. Bon-Bon – Valami Amerika

5. Máté Péter – Elmegyek, Egy darabot a szívemből

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!