Hírek

2004.12.24. 00:00

Otthon töltik a szentestét

Visszafogadónak nevezett, karácsonyi hangulatú ünnepségen üdvözölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az Irakból hazatért magyar katonákat.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="297"] A katonák jelentették: végrehajtották a feladatot
[/caption]– Köszönöm, hogy részesei voltak egy olyan koalíciónak, amely nagyobb biztonságot, nagyobb szabadságot, több demokráciát kíván teremteni a világon, és a világnak azon a távoli pontján is, amelyet Iraknak hívunk – mondta a miniszterelnök a Magyar Honvédség szállító zászlóalja Irakban szolgálatot teljesített állományának visszafogadó ünnepségén. Gyurcsány Ferenc örömét fejezte ki, hogy karácsonyra épségben hazatértek a katonák. Megemlékeztek Nagy Richárdról, a Magyar Honvédség hősi halottjáról, aki június 17-én Irakban a magyar katonák gépjárműoszlopát ért robbantásos támadásban halt meg. Miután a mintegy háromszáz, szolgálatból visszatért katona az ünnepségen Békefenntartásért Szolgálati Jelben részesült, 808 égő gyulladt fel egy fenyőfán.

A honvédség vezetői így fejezték ki tiszteletüket azoknak, akik jelenleg is magyar katonaként külföldön teljesítenek szolgálatot. A hazatérők többsége örül, hogy itthon töltheti a karácsonyt, de sajnálják is, mert a külföldi szolgálatért többszörös fizetség jár. Ráadásul dollárban.

Kerekes Róbert szakaszvezető (34): 1900 eurót kerestem Irakban havonta, és megkaptam a havi 80-100 ezer forintos itthoni fizetésemet is. Egy jó millióval kerestem kevesebbet, mint számítottam, de ha haza kell jönni, akkor haza kell jönni.

dr. Lajkó Katalin százados (26): Másfél hónapig voltam Irakban, a misszió minden percét élveztem. A pénz nem érdekel, ha kell, ingyen is szolgálnék. Terveim szerint február elején indulok Afganisztánba, remélem, az tovább tart.

Guti Miklós őrnagy (37): Komoly jövedelemkiesést jelent, hogy hamarabb itthon vagyunk a tervezettnél, de önfeledten boldog vagyok, hogy szeretteimmel tölthetem az ünnepeket. A legnehezebb a karácsony lett volna nélkülük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!