Hírek

2004.12.30. 00:00

Rekord-kábítószerfogások

Új beszerzési lehetőségek és alacsonyabb árak jellemzik a kábítószer-kereskedelmet Magyarországon.

Nagy Eszter Dóra

Milliárdos nagyságrendű kábítószert foglaltak le idén a rendőrök. Évekre visszamenőleg a hatóság a legnagyobb mennyiségű szállítmányra idén novemberben csapott le, amikor 42 kilogramm heroint találtak. A kemény drogok mellett azonban a könnyű kábítószerek bizonyultak kelendőbbnek. Oláh Miklós, a Nemzeti Nyomozó Iroda Kábítószer Elleni Osztályának vezetője szerint ma nálunk továbbra is a marihuána szerepel az első helyen a drogfogyasztók listáján. Ezt az ecstasy tabletta, a kokain, majd a heroin követi. Oláh azt mondja, egyes könnyű drogok ára felére csökkent. A nagy mennyiségben vásárolt ecstasy tabletta már 40 eurocentért (100 forint) is kapható.
– A kilencvenes években tranzitország voltunk, és nem figyeltünk eléggé arra, hogy a csempészettel foglalkozó szervezetek közül többen letelepedtek itt – mondta Oláh. – A társaságok gazdasági háttere megerősödött. Igaz, a kokainra az alacsony fizetőképes kereslet miatt elsősorban nem Magyarországon találnak vevőt. A rendőrök szerint
a holland kábítószer uralma megdőlt, ma már a lengyel, a török és a balkáni források is jelentősek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!