Hírek

2004.12.09. 00:00

Szigorú ítéletet mondtak a magyar bíróságokról

Jövőre a peres ügyek kilencven százaléka egy év alatt befejeződik a bíróságokon. Az ötévesnél régebbi eseteket napokon belül soron kívüli eljárásban kezdik tárgyalni.

Szakács Árpád

Jövő évben jelentősen csökken a perek időtartama, miután a bíróságokon több olyan intézkedést hoztak, amelyek felgyorsítják az ítélkezést. Minderről Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke számolt be tegnap. A főbíró elmondta: a folyamatban lévő 300 ezer peres ügyből mindössze 1535 olyan eset található, amely több mint öt éve húzódik.

Mint fogalmazott, ez is elfogadhatatlan, ezért arra utasították az illetékes bíróságokat, hogy soron kívül vegyék napirendre ezeket az ügyeket. Hozzátette: az Országos Igazságszolgáltatási Tanács arra szólította fel a megyei bíróságokat, hogy vizsgálják felül a négy évnél hosszabb ideje tartó eseteket is.

Lomnici Zoltán szólt arról, hogy ez év végéig a Legfelsőbb Bíróság és a táblabíróságok is ledolgozzák teljes ügyhátralékukat. Mindez azt eredményezi, hogy jövőre a peres ügyek jelentős részét egy éven belül befejezik. Ezzel európai viszonylatban is élvonalba kerülnek a magyar bíróságok – tette hozzá a főbíró.

Szó esett a bírák személyét és a bíróságok tekintélyét sértő megnyilvánulásokkal szembeni fellépés lehetőségéről is. Lomnici nagyobb biztonságot szeretne a tárgyalókban, mivel az utóbbi időben többször is volt arra példa, hogy az elítélt rátámadt a bíróra és az ügyészre.

Lomnici: több pénz kellene az igazságszolgáltatásnak

A szükségesnél közel 11 milliárd forinttal kevesebb pénzt kapnak jövőre a költségvetésből a bíróságok. 2005-ben összességében 64,3 milliárd forintból gazdálkodhat az igazságszolgáltatás, de mivel ennek 80 százalékát a bérekre fordítják, így több épület felújítását kell elhalasztani. Egyes vidéki bíróságon olyan körülmények között dolgoznak, amelyeket életveszélyesnek minősítettek. Helyhiány miatt jelentős összeget fordítanak irodabérlésre is. Megoldást jelentene a Néprajzi Múzeumnak helyet adó egykori kúria épületének a viszszaszolgáltatása. Habár erre a kormány korábban ígéretet tett, a kérdés jelenleg nem szerepel a napirenden.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!