Hírek

2004.12.22. 07:20

Színpadon a nagy kettős

Sztankay István érkezik előbb a József Attila Színházba. Bodrogi Gyula kicsit késik, mint mondják, autójával a színházhoz közel dugóba került. A két színész délelőtt és délután is próbál, hiszen januárban bemutatják Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabját.

Szilágy Ágnes

Irdatlan mennyiségű és nem könnyű a szöveg – mondja Sztankay. – Uramisten, ötvenegy éve tanulom a szövegeket – számolja –, ez idő alatt kilenc-tíz idegen nyelvet is elsajátíthattam volna. A színész félórával a próba kezdése előtt jön be a színházba, tanulgatja a szerepet. Ezek a karácsony előtti próbák nem  a legszerencsésebbek – állítja.

– Aztán jön a Szilveszter, és januárban már itt a bemutató – azt mondja, a mai napig megszokhatatlan, hogy napra pontosan el kell készülnie a szereppel, mert bemutató van. Szeretne egyszer olyan színházat, ahol akkor van az első előadás, amikor a színészek már elkészültek a feladattal.

Emlékeztetem Sztankayt egy régi filmre, a Hattyúdalra, amelyben Bodrogival együtt játszottak, igencsak fiatalon. Végszóra megérkezik Bodrogi Gyula, aki buborékos ásványvízet kér, de nem hideget. – Nem a Hattyúdal volt az első közös filmünk – meséli –, hanem a Májusi fagy. – Milyen igaz – vágja rá Sztankay és máris mondja a rendezőt és a forgatási évet.

A két színész már találkozott tévéfilmben is. No meg a József Attila Színházban együtt játszanak.

– Pályázatot írtak ki vígjátékra, a végén kiderült, hogy Horváth Péter nyert – mondja Sztankay István –, és képzelje, az volt ráírva, Sztankay Istvánnak ajánlja. Kilencen mint a gonoszok a címe, abban két zsidó öregembert alakítunk Gyulával. Immáron lassan három évadja.

Bodrogi Gyuláról óhatatlanul eszünkbe jut, hogy a huszonegy év alatt, amelyet a Vidám Színpad igazgatójaként eltöltött, hány szerep ment el mellette. Olyanok, mint Willy Loman figurája a Miller-darabban, amelyet most játszik. Mindenki csak a zseniális szóval illeti. Azt válaszolja, minden nőt nem lehet megkapni, minden szerepet nem lehet eljátszani.
Bodrogi előveszi a szövegkönyvet és hümmög. Nincs mese: „slendrián” a szöveg.

Egy mondatban többször is szerepel a „volna”. Tanulni nehéz, hallgatva viszont igazi pesti beszédforma – állítja a színész.
Szigorú hang szólal meg a mikrofonból, színpadra kéri a művészeket. Bodrogi még civilben van, de ahogy megfordul a színpadon és kolléganőjéhez, Varga Klárához szól, máris Turai, az író figurája áll a színpadon. Majd megjelenik Gál is  – Sztankay István – a színen, és elkezdődik a Játék a kastélyban próbája.

Nézem a színészeket és eszembe jut Bodrogi Gyula, aki most Turai, a színműíró, ám este már Schultz úr lesz a Kabaréból, rákövetkező este pedig az élettől megfáradt Willy Lomanként lép majd színpadra.

Bodrogi Gyula

Budapest, 1934. április 15.

1958: Színház- és Filmművészeti Főiskola, majd József

Attila Színház

1982: Vidám Színpad igazgatója

2003-tól szabadúszó

Filmek: Külvárosi legenda, Gyalog a mennyországba, Fapados szerelem, Alba Regia, Puskák és galambok, Hattyúdal, Oldás és kötés, Húsz óra, Patyolat akció, Egy szerelem három éjszakája, Dóra jelenti

Sztankay István

Budapest, 1936. február 14.

1961: Színház- és Filmművészeti Főiskola

1961: miskolci Nemzeti Színház

1963: Nemzeti Színház

1974: Madách Színház

1990: szabadúszó

1991-től József Attila Színház

Főbb filmszerepei: Égrenyíló ablak, Legenda a vonaton, Hatytyúdal, Hazai pálya, Az alvilág professzora, Csillag a máglyán, Utazás a koponyám körül, Retúr

A két színész délelőtt és délután is próbál, hiszen januárban bemutatják Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabját. Szilágy Ágnes -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!