Hírek

2004.12.02. 07:14

Tenisz a futballstadionban

A sportág legrangosabb vetélkedője Amerika és a Brit-szigetek páros mérkőzéseként született, még 1900-ban.

Árvay Sándor

Ma már 142 ország áll sorba a rajtkockánál, de az évszázadosnál is hosszabb história során csupán tizenegy nemzet jutott a Davis Kupa elnyeréséig. A sevillai csatamezőn a hét végén két korábbi győztes viaskodik a 198 kilós, több mint egy méter magas ezüsttrófea elnyeréséért.
Dwight Filley Davis harvardi diák egykori ötlete a sportvilág legnagyobb, évente ismétlődő rendezvényévé nőtte ki magát. A nem hivatalos férfi tenisz-csapatvilágbajnokságnak számító sorozat idei döntőjében a mindössze egy DK-elsőséggel (2000) büszkélkedő Spanyolország a legsikeresebb szereplőt, az utoljára 1995-ben kupagyőzelemig jutó Egyesült Államokat fogadja. Nem akármilyen helyszínen: az 1999-es atlétikai világbajnokságra épített sevillai Estadio Olimpico de la Cartuja egyik betonkaréja elé salakpályát varázsoltak. Harmincezer (győzelemre áhítozó) néző számára kínálnak ülőhelyet. Teniszmeccset ekkora közönség előtt még soha nem játszottak! Fiesztára készülnek az andalúziai stadionban, nem alap nélkül, hiszen a spanyolok hazai környezetben 11 mérkőzés óta őrzik veretlenségüket. Nem csoda hát, ha a megbízását most meghosszabbított Patrick McEnroe amerikai kapitány a világranglista 8. helyén álló, veterán Andre Agassit hoszszan győzködte, álljon csatasorba. A 34 éves sztár azonban úgy válaszolt, ezek az idegőrlő, sokszor négyórás csaták már nem az ilyen öreg embereknek valók…
Jön tehát a tavalyi világelső és idei második Andy Roddick, az olimpiai ezüstérmes Mardy Fish (ATP 37.), párosban pedig az idén még játszmát sem veszített, az ATP világbajnoki címét nemrégiben megvédett Bryan ikerpár. Utóbbiak fiatal koruk ellenére mondhatják, hogy tökéletes az összhang, elvégre 26 éve ismerik egymást…
A hazaiaknál az egyéni mecscseken két egykori világelső, a pályafutása elején a Római-parti viadalon is megfordult Carlos Moya (5.) és Juan Carlos Ferrero (31.) kap bizalmat Jordi Arrese kapitánytól. Utóbbinak az önbizalom is elkél, hiszen sérülésekkel teli, pocsék évet zárt, s emlékei között még ott élhet a tavalyi Davis Kupa-döntő, amikor az elveszített melbourne-i döntőben mindkét ausztráltól kikapott.
Most viszont salakra viszik a kemény pályához szokott jenkiket, s ez kétségtelenül növeli a spanyol esélyeket, ám ne feledjük, a Davis Kupában nincs papírforma, nincs otthoni előny, nincs kedvezőtlen borítás. Három éve például a franciák brillíroztak a bosszantásukra épített füves pályán, s orozták el a házigazda ausztrálok elől a trófeát. A sevillai döntőre is érvényes a DK-meccsek örök igazsága: csak az biztos, hogy e meccseken semmi sem biztos. Talán csak a Bryan testvérek győzelmére lehetne nyugodtan fogadni.

Mennyi van a kasszában?

A Davis Kupában 1981 óta fizetnek pénzdíjat a támogatói és a reklámdíjakból. A részt vevő országok mindegyike kap valamennyit a Nemzetközi Tenisz Szövetségtől (ITF). Az euro-afrikai zóna II. csoportjában szerénykedő magyar válogatott rajtpénze 4500 dollár lesz jövőre, s ha együttesünk az idény során három meccset nyerve kiharcolná a feljutást, további 5200 dollár jutna a szövetségnek. A 16 csapatos Világcsoport első fordulójának vesztese 115 ezer dollárt kasszírozhat, a negyeddöntős 270 ezret, az elődöntők vesztese 450 ezret kap, a fináléban alulmaradó ország 725 ezret, a Davis Kupa nyertese pedig 1 millió dollárt könyvelhet el.

mérkőzéseként született, még 1900-ban. Árvay Sándor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!