Hírek

2004.12.17. 06:35

Tíz hónappal kevesebb díjra futja a mai keresetből

Tíz év alatt több mint hatszorosára nőtt egy háztartás villanyszámlája, míg a borítékba kerülő átlagkereset csupán négyszeresére emelkedett.

Bán Károly

Éppen 15 éve annak, hogy megszűnt az államilag támogatott olcsó energia. Igaz, a rendszerváltozást követő első kormányok csínján bántak az áram árának emelésével, 1989-97 között csupán 7 százalékkal drágult a háztartások villanyszámlája. Ezt követően azonban beindult a gőzhenger, kiteljesedett a Bokros-csomag, amelynek fő tétele – közgazdaságilag helyesen – az volt, hogy a lakosságnak bizony meg kell fizetnie az energia előállításának tényleges költségeit.

Az ezredfordulón 1994-hez képest egy átlagos háztartás már ötször magasabb villanyszámlát fizetett, 2004-ben pedig hétszer annyit. Jellemző, hogy egyhavi keresetünkből 2000-ben csupán 15 villanyszámlát tudtunk volna kifizetni, míg 1996-ban majdnem 17-et. Holott a magyar gazdaság ekkor már kezdett talpra állni, amit az is mutat, hogy átlagkeresetünk négy év alatt csaknem megduplázódott. Nyolc év alatt értük utól magunkat ezen a téren, hisz egyhavi átlagkeresetünkből az idén épp annyi villanyszámlát tudnánk kifizetni, mint amennyire futotta 1996-ban.

A februári újabb áremelés előtt némi vigaszt nyújthat Boross Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója, aki úgy vélekedett, hogy a lakosság számára kisebb lesz az áremelés mértéke tíz százaléknál. A magasabb számlát a közületi fogyasztók fogják megfizetni. A döntés január végén születik meg.

Bán Károly -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!