Hírek

2004.12.31. 00:00

Törpeállam az Európai Unió élén

Az EU-bővítés pénzügyi támogatására, az euróövezet kiterjesztésre és a közel-keleti békefolyamat újraindulására összpontosít az unió soros elnökségét adó Luxemburg.

Cs. E.

Az Európai Unió alapító tagjai közé tartozó nagyhercegség számos területen kulcsidőszakban veszi át az unió ügyeinek intézését. Luxemburg tizenegyedszer tölti be ezt a tisztet, élén most Jean-Claude Juncker kormányfővel, aki jelenleg az unió legtapasztaltabb vezető politikusának számít. A június 30-ig tartó fél év Magyarország szempontjából is fontos időszak lesz, mert döntés születhet az új tagok felzárkózását segítő belső finanszírozás változásáról. Fontos események várhatók közvetlen szomszédainak unióhoz való közeledésében is.

Luxemburg területre nem nagyobb Nógrád megyénél, népessége alig egyötöde Budapestének. Gazdasági teljesítménye viszont kiemelkedő. Az egy főre jutó nemzeti jövedelem az egyik legmagasabb a világon, az uniós átlagot több mint kétszeresen meghaladja. Ha a hír igaz, a törpeállamot érheti az a megtiszteltetés is, hogy az EU első állandó elnökét adja. Erre a posztra ugyanis jelenleg a mindössze 50 éves Junckert tartják a legesélyesebbnek. Luxemburg EU-kötődését egyébként is nehéz lenne megkérdőjelezni, mert a nagyhercegség ad otthont számos kulcsfontosságú uniós intézménynek. Az Európai Bíróságtól és Számvevőszéktől az Európai Beruházási Bankon át az Európai Parlament titkárságáig.

Magyarország a második

Letétbe helyezték Rómában az Európai Unió alkotmányos szerződésének magyar ratifikációs okmányait. Magyarország a huszonöt EU-tagállam közül – Litvánia után – másodikként erősítette meg a dokumentumot, s ugyancsak másodikként (Vilnius után) helyezte letétbe azt Rómában. A szerződés 2006. november 1-jén lép hatályba.

Mennyiségtől független agrártámogatás

Életbe lép január elsejétől

az Európai Unió közös agrárpolitikájának (CAP) reformja.

A változtatás kulcseleme, hogy a közvetlen uniós mezőgazdasági támogatásokat teljes mértékben függetlenítik a termelt mennyiségtől. Az újabb reformcsomag a piaci rendtartás teljes átalakítását tartalmazza, és elsősorban a tizenöt régebbi tagállamra vonatkozik. Az idén csatlakozott új országokkal sok tekintetben már a reformot előrevetítve állapodtak meg.

A 2003 júniusában elfogadott elvek közül legfontosabb: a közvetlen jövedelemtámogató kifizetések elválasztása a termeléstől, a közösségi árak világpiaci szinthez történő közelítése, illetve a farmtámogatás.

a közel-keleti békefolyamat újraindulására összpontosít az unió soros elnökségét adó Luxemburg. Cs. E. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!