Hírek

2004.12.07. 06:23

Vérfürdő Melbourne-ben

Andy Vajna egy meglepetést ígért, de kettőt is tartogatott. Magyar nyelvű, a magyar történelmet idéző filmet forgat hamarosan. A forgatókönyvet a másik hollywoodi nagyágyú írja, aki szintén hazánk fia: Joe Eszterhas.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Andy Vajnának (balra) és Joe Eszterhasnak nem az első közös munkája lesz az 1956-os melbourne-i olimpia vízipólós hőseiről szóló film
[/caption]Amikor az utcáról belépett az épületbe, és megszólalt mély, rekedt hangján, azt hittem, hirtelen Hollywoodba kerültem. A magas, busa bajuszos úr, aki Vajna mellé ült, nem volt más, mint Joe Eszterhas, a világhírű forgatókönyvíró. Vajna közös filmjük kapcsán megjegyezte: 1956. december 6. eddig a sporttörténet nagy napja volt. Mostantól a filmtörténet részévé is válik.

Azon a napon a magyar vízilabda-válogatott a szovjetek ellen játszott a melbourne-i elődöntőben. A „vér a vízben” néven hírhedtté vált meccsen négy-nullára győztek a magyarok. Legalább ott. Budapesten ekkorra már leverték az elkeseredett és reménytelen lázadást a szovjet csapatok. Vajna maga is ezen a télen vágott neki a nagyvilágnak, ezért régóta szeretett volna filmet forgatni 1956-ról.

A legtöbb jelenetet Budapesten forgatják, a véres meccset Melbourne-ben veszik fel. Párhuzamosan látjuk majd az olimpiát és a forradalmat. A szerelmi szál sem maradhat ki a filmből, de erről Vajna nem sokat árult el. A producer még nem tudja, ki rendezi a filmet, de az biztos, hogy magyar. Még a színészválogatás sem kezdődött el, hiszen Joe Eszterhas a jövő héten kezdi írni a forgatókönyvet. – Az sem kizárt, hogy olimpiai bajnok vízilabda-válogatottunk játssza az 1956-os csapatot – mondta Vajna.

Joe Eszterhas hatévesen került el Magyarországról, azóta most jár itthon először. Jó érzés volt látni a várost, kóstolni a magyar ízeket. Azt is elárulta, anynyira még nem volt soha büszke Magyarországra, mint 1956-ban, amikor nyert a csapat. Ezt az érzést akarja visszaadni a forgatókönyvében. Megkérdeztük, hogy a közelmúltban megjelent kötete tényleg akkora felháborodást váltott-e ki Los Angelesben, mint az ottani bulvársajtó írja. – Vannak akik, szeretnek, vannak, akik nem – adott kitérő választ. – Kitartok amellett, hogy az emigránsok között akadnak antiszemiták. Tudom, hiszen közöttük nőttem fel.

Tavasszal forgatják az ’56-os filmet. Vajon mikor látjuk a mozikban? – kérdeztük Andy Vajnától. A bemutatót éppen a meccs ötvenedik évfordulóján, 2006. december 6-án tartják – tudtuk meg a világhírű producertől.

A pólósok győztek, az 1956-os forradalom nem

Az 1956-os melbourne-i olimpiai magyar–szovjet vízilabda-elődöntő tízezer nézője közül hat-hétezer Ausztráliába szakadt magyar volt. Mégpedig a kinti kolónia tagjai. Az indulatokban bővelkedő meccs végén Zádor Ervin súlyos fejsérülést szenvedett. A medence vizét a vér vörösre festette. Elszabadult a pokol. A játékosokat a rendőrök menekítették biztonságos helyre. Az esetről készült fotók az akkori összes vezető újság címlapján ott virítottak.

Az olimpiai bajnokcsapat tagjai: Bolváry Antal, Boros Ottó, Gyarmati Dezső, Hevesi István, Jeney László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, Szívós István és Zádor Ervin.

Andrew G. Vajna

Budapest, 1944. augusztus 1.

1957: Magyarországról Los Angelesbe költözik szüleivel

1976-ban alapítja a Carolco stúdiót Mario Kassarral

Leghíresebb munkái: Rambo, Angyalszív, Emlékmás, Die Hard 3., A hírek szerelmesei, Nixon, Evita, Terminátor-sorozat

Legújabb filmcége: C2 (Mario Kassarral)

Egyetlen magyar film producere (A miniszter félrelép, 1997)

Joe Eszterhas

Csákánydoroszló, 1944. november 23.

1950-ben a család Clevelandbe költözik

Első forgatókönyv: F. I. S. T. (Sylvester Stallonéval)

Első siker: Flashdance (1978)

Leghíresebb forgatókönyv: Kicsorbult tőr (1985), Elemi ösztön (1992)

Andrew Vajna és Joe Esterhas közös filmjei: Music Box (1989), Elemi ösztön (1992)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!