Hírek

2004.12.10. 06:47

Világhálón utalják a pénzt

Az elmúlt egy évben csaknem megduplázódott azoknak a száma, akik interneten intézik pénzügyeiket. A módszer nem csak olcsóbb és kényelmesebb, de biztonságos is.

Horváth K. József

Nem véletlen, hogy az elmúlt tizenkét hónapban a lakosság negyven százalékkal több szerződést kötött internetes bankolásra. Olcsóbb és kényelmesebb az interneten való ügyintézés, mint például a bankfiókban történő átutalás, s – az új módszerek révén – biztonságos is. Például ha tízezer forintot akarunk eljuttatni egy másik banknál vezetett számlára, akkor a fiókokban általában kétszáz forintot kell fizetni érte. Mindez interneten keresztül otthonról vagy egy internet-kávézóból odaér hatvan-száz forintért.
Internetes átutaláshoz valójában még bankkártya sem kell. Elég a folyószámla, amit szerződéssel lehet a világhálóhoz kapcsolni. Az OTP gyakorlata szerint használatkor először a banktól kapott hat számjegyű azonosítót kell beütögetni a számítógépbe, majd az általunk megadott titkos kódot, végül a bankszámla számát. Ezek után elvégezhetjük az átutalást. A CIB-nél is elég a folyószámla, amit az internetes hozzáférés igénylése esetén on-line számlává kell módosítani. Az azonosítót itt is a bank adja, az ügyfél pedig a jelszót.
Az internetes átutalások további előnye a gyorsaság. Általában az a gyakorlat, hogy adott bankon belül egyik számláról 10-15 perc alatt ér át a pénz a másik számlára. Feltéve, hogy hétköznap, banki munkaidőben utalunk. Ha interneten éjszaka indítunk átutalást, akkor a rendszer rögzíti azt, és másnap, a banki üzemkezdetkor teljesíti. Bankon belüli átutalások esetében van kivétel. Ha ugyanis a kedvezményezettnek, azaz annak, akinek a pénzt küldeni akarjuk, ismerjük a kártyaszámát, azonnal eljuttathatjuk hozzá a pénzt. Ha a kártyaszám utolsó tíz számjegyét beütögetjük a fölkínált mezőbe, s megindítjuk az átutalást, akkor a pénz azonnal megjelenik a kedvezményezett számláján. Akár éjfélkor vagy hajnali kettőkor is. Egy másik bankba történő utalás esetén a pénz megérkezése egy-két napot mindenképpen igénybe vesz.

Több módszerrel is védik az elhelyezett pénzt

A CIB bank internetes bankkártyát is kibocsát, amely külön alszámlához csatlakozik. Erre vezethető át az interneten átutalásra szánt összeg. Az alszámla az átutalás után üresen marad, így a számítógép nem érheti el az alapszámlát, amelyen a többi pénzünk van. Az internetes kártya éves díja nyolcszáz forint.

Az OTP-nél a biztonságot fokozza a mobilaláírás. Ez úgy működik, hogy mielőtt hozzáférnénk a számlához, a bank egy titkos kódot küld a mobil- telefonszámra sms-ben. A mobil pedig ott van az ember zsebében, a kód máshoz nem juthat el. A kód beírása után léphetek csak be a számlához, s indíthatom az átutalást.

A szolgáltatás díjmentes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!