Hírek

2004.12.06. 00:51

Világhálón üzent az NBH

Jelenleg Magyarországon az iszlám terrorcsoportok szervezett formában nincsenek jelen. Vannak arra utaló jelek, hogy terroristák most is átutaznak, esetleg megbújnak a régiónkban. Fő bázisuk Bosznia és Koszovó.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="284"] A magyar kommandósokat kiképezték arra, hogyan kell ártalmatlanná tenni a terroristákat
[/caption]A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) honlapján üzent a terroristáknak, hogy tudják, egyikük-másikuk időnként átutazik Magyarországon. Esetleg itt pihen, gyűjti az erőt és a pénzt. Az NBH szerint a madridi terrortámadások óta a nyugat-európai titkosszolgálatok sikert sikerre halmozva felszámoltak egy sor sejtet. Ez pedig arra ösztönözheti a terroristákat, hogy keletebbre húzódjanak, ezzel növelve Közép-Európa, így hazánk fenyegetettségét. Megelőző lépésként megerősítették a terrorfenyegetettség szempontjából érzékeny személyek és épületek műveleti és fizikai védelmét. Szorosan ellenőrzik mindazon szervezeteket és személyeket, akik előkészítői, végrehajtói, szervezői vagy segítői lehetnek egy terrortámadásnak. Értesülésünk szerint ebbe a sorba tartozott a Ferihegyi nemzetközi repülőtér védelmére két hónapja kidolgozott részletes akcióterv is. Ilyen eddig nem volt, de egy rendőrtisztnek köszönhetően végül is kidolgozták és alkalmazzák ma is.

Úgy tudjuk, hogy a titkosszolgálatok máris elemzik az Európai Unió (EU) honlapjára pénteken felkerült azon listát, amelyen a terrorizmust támogató személyek és szervezetek találhatók. A Reggel eddig csak egyetlen magyar vonatkozású nevet talált, az Al-Haramain és al-Masjid al-Aksza Jótékonysági Alapítványt. Az al-Haramain eredetileg szaúd-arábiai, ám világszerte számos lerakata van. Térségünkben a Bosznia-Hercegovina, Szarajevó, Hasiba Brankovica 2A székhelyű, több nyelven – köztük magyarul is – megnevezett lerakat működik.

Az al-Kaidát és a tálibokat támogatja az alapítvány

Az al-Haramain az EU tiltó rendelete szerint támogatja Oszama bin Ladent, az al-Kaidát és a tálibokat. Ez az az alapítvány, amely 470 ezer euróval akarta támogatni a magyarországi iszlám egyházat. Ennek az egyháznak az emírje dr. Saleh Tayseer, aki ellen végül nem emeltek vádat terrorcselekmény előkészülete miatt. Az egyház szerint új mecsetre kapták volna a pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!