Hírek

2005.01.15. 09:13

A születésnapos verseny

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="308"] Így fest az ausztrál teniszbajnokság legnagyobb befogadóképességű helyszíne, a híres ausztrál bajnokról elnevezett, melbourne-i Rod Laver Arena
[/caption]Száz esztendővel ezelőtt a melbourne-i Warehouseman''s Cricket Ground adott otthont az első ausztrál nyílt teniszbajnokság küzdelmeinek. Akkor tizenheten voltak a mezőnyben, s ötezer néző látta döntőt. A Flinders Park (ma Melbourne Park) tenisz fellegvárában tavaly háromszázezernél több néző figyelte a kéthetes sorozat eseményeit. A születésnapos verseny rekorddöntésre készül, hiszen garantált a bizonytalanság és az izgalom, megjósolhatatlan a befutó.
A világelső címvédő, Roger Federer, a 2002-ben és legutóbb is döntőig jutott Marat Szafin, a négyszeres ausztrál bajnok örökifjú, Andre Agassi, s az igazán nagy győzelemre áhítozó Andy Roddick és a hazai reménység Lleyton Hewitt mellett még legalább fél tucat titkos esélyese is van a négy nagy tenisztorna közül minden évben elsőként jelentkező ausztrál Grand Slam-tornának. S a hölgyeknél is ott sorakoznak a sztárok, kezdődhet az amerikai és orosz csillagok háborúja, megjósolni is nehéz, hogy a Williams nővérek, Capriati, Davenport, Miszkina, Sarapova vagy éppen a francia Mauresmo fut-e be elsőként az idén.
Hétfőtől átalakulnak az éjszakáink: hajnali háromkor és reggel kilenckor az Eurosport élő tévéközvetítést ad az ausztráliai nyárban zajló tenisztornáról, melyen a férfiaknál ugyan nem lesz magyar szereplő, de a nők 128 fős mezőnyében és a junioroknál szoríthatunk honfitársaink sikeréért.
Tavaly két legjobb játékosunk „összefutott” a 3. fordulóban, s a Kapros Anikó–Mandula Petra mérkőzésről nagy csata után a juniorok között itt már egyéniben és párosban bajnoki címet nyert Kapros jutott a legjobb 16 közé. Mandula viszont – hétfőn ünnepli 27. születésnapját –, korábbi párosbeli szereplésére is büszke lehet, hiszen két esztendővel a svájci Gagliardi társaként elődöntőt játszhatott.

Hatalmas háttérsereg

Kétszáznegyven vonalbíró, háromszáz labdaszedő dolgozik a verseny sikeréért. A szakadt húrok, törött ütők javításához 24 kilométernyi teniszhúrt használtak fel tavaly, mikor 2145 ütőbe kellett újra életet lehelni. A büféikben 120 ezer jégkrémet, 37 ezer szendvicset adtak el, a konyhákban több mint 3 tonna rizst főztek, 12 300 virslit, kolbászt szolgáltak fel.

Ausztrál nyílt bajnokság, Grand Slam-tenisztorna

Melbourne Park, 2005. január 17–30.

Rod Laver Arena összezárható tetőszerkezet, 15 000 ülőhely

Vodafone Arena összezárható tetőszerkezet, 10 000 ülőhely

Margaret Court Arena nincs tetőszerkezet, 6 000 ülőhely További szabadtéri pályaszám: 21

Fedett edzőpályák: 4

Jegyárak: az első héten a napi és esti jegyek egyaránt 30-40 ausztrál dollárba kerülnek, A második héten a napi belépőért

60-70, a vasárnap esti férfi egyéni döntőre 89 dollárt kell fizetni

Pénzdíj: 19,1 millió ausztrál dollár

A férfi, illetve női egyéni bajnok nyereménye:

1 206 620 ausztrál dollár (172 703 520 Ft)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!