Hírek

2005.01.13. 00:00

Alacsonyan szállnak Tökölön

A tököli repülőtér vezetése igyekszik csökkenteni a környék zajterhelését. Így a lakók végre több évtized után nyugodtan alhatnak.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Talabos Gábor, a tököli repülőteret üzemeltető cég igazgatója a lakók kérésére módosította a repülési útvonalat
[/caption]Panaszáradattal ostromolják a tököli repülőteret a környéken élők. Zavarják a nyugalmukat az alacsonyan szálló kis repülőgépek.
– Nyáron gyakran előfordul, hogy a gyerekek megijednek a játszótér felett közlekedő sportgépektől – meséli Ecsedi Beáta.

Haraszti Sándor anyósa a tököli repülőtér szomszédságában él. A férfi visszasírja az oroszérában repülő MiG-eket. – A kis repülőgépeknek nagyobb a zajuk – mondja. – Lehetetlen beszélgetni vagy televíziózni a lakásban, ha egy gép elhúz a ház felett.

A helyiek attól tartanak, hogy tovább nő a zajterhelés, ha a budaörsi repülőtérről ide települnek át a sportrepülők. Ez valós lehetőség, erősítette meg a repülőteret üzemeltető cég ügyvezető igazgatója. Talabos Gábor megérti a környéken élők aggodalmát, de egy kissé eltúlzottnak tartja. – A lakók kérésére módosítottuk a gyakorlórepülések útvonalát. Az eddigi iskolakört háromszáz méterrel beljebb kell megtenniük a pilótáknak. Így csökken a zaj – ígéri az igazgató. A most kidolgozott zajterhelési térképet a Polgári Légiközlekedési Hatóság vizsgálja. Ezután egy lakossági fórumon a helyiek véleményét is kikérik.

Van, aki a közúti forgalom növekedésétől tart

Varga Zoltán gépkocsivezető: Sokszor halljuk, ahogy Besenyei Péter műrepülő-világbajnok itt gyakorol. Nem szeretném, ha több sportrepülő települne ide. Ha fokozódik a zaj, lehet, hogy elköltözünk a környékről.

Mertzger Tiborné eladó: Már megszoktuk a repülőgépek zaját. Az elmúlt évtizedekben elviselhetetlen volt a zaj. Ha nem növekszik jelentősen a forgalom, akkor nincs kifogásunk a repülőtér ellen.

Horváth Mihály nyugdíjas: Engem a repülőgépek mostani zaja nem zavar. Szerintem a közúti forgalom növekedésétől kell tartani, amelyet az új tulajdonos által tervezett logisztikai központ okozna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!