Hírek

2005.01.04. 00:00

Csak a nagyokra várnak

Lázin M. A.

A hatályos magyar törvények szerint a vásárlóknak a nagyobb hatású, kettes kategóriába sorolt petárdákat kell visszavinni a vásárlás helyére. Persze, ha maradt ilyen. Ezeket az értékesítőnek január 7-ig kötelező visszavenni. Azok a vásárlók, akik ezt elmulasztják, pénzbüntetésre számíthatnak. Az ipari robbanóanyaggal és pirotechnikai eszközökkel való visszaélés hatálya alá eső szabálysértést ötvenezer forintig terjedő bírsággal „díjazhatja” a hatóság.

– A leginkább használatos, apró, cigarettára hasonlító petárdákat nem kell visszavinni – mondta a Reggelnek Lengyel Gábor, a Magyar Pirotechnikai Társaság ügyvezető elnöke. A szakember hozzátette, ezek a termékek az úgynevezett egyes kategóriába tartoznak, azaz egész évben forgalmazhatók. Az árus a hozzá visszakerült eszközöket, ha azok szavatossága megengedi és nem sérültek, jövőre újra áruba bocsáthatja. Ha ez nem megoldható, köteles azokat az arra hivatott céggel megsemmisíttetni. Ám e lehetőség elméleti, a tapasztalatok szerint ugyanis a polgárok alig visznek vissza ilyesmit. 

Mi másként csinálnánk

A Reggel úgy gondolja, a legjobb helye a kettes kategóriájú petárdáknak a Roosevelt téren lenne. A Belügyminisztérium előtt felállított konténerbe kellene összegyűjteni a feleslegessé vált robbanószereket. Ha már Lamperth Mónika szigorítani szeretné a rendeletet, neki kellene az első lépést megtennie. Méghozzá a begyűjtés terén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!