Hírek

2005.01.29. 00:00

Eladó Balatonaliga ékköve

A kormány szeretné eladni a Balaton-parti Club Aliga üdülőt, a területfejlesztési minisztérium rendelete azonban nehezíti és rontja az üzleti feltételeket.

Stépán Balázs

A Club Aligát tízmilliárd forintért kínálja eladásra az Egészségügyi Minisztérium. A pályázat nyertesét február végén hirdetik ki, ha lesz elfogadható ajánlat. Az egykori pártüdülő területe negyvennyolc hektár, a pihenőhelyet másfél kilométeres Balaton-parti park övezi, három szállodát és huszonkét villát is rejt a festői környezet. Egy kormányhatározat értelmében az épületegyüttest megosztani nem lehet, egy az egyben kell értékesíteni. Kolber István tárca nélküli területfejlesztési miniszter azonban egy rendelettel felszelte a területet. Az üdülő vízparti részén sétányt kell létesíteni Aliga és Balatonvilágos között. Ha az megépült törvényesen már nem lehet eladni az ingatlant, ha mégis eladják, jóval a meghirdetettnél olcsóbban lehet csak vevőt találni. – Visszamenőleges hatállyal nem lehet egy jogszabályt megváltoztatni – állítja Fabriczki András, akit az egészségügyi miniszter az üdülő eladásával bízott meg. Ígéri, a pályázatot utólag nem változtatják meg.

Az üdülőtelep kézről kézre vándorolt – mondja Fekete Barna Balatonvilágos polgármestere – nagyon lepusztult, sokat csökkent az értéke. Szerinte bárki is legyen az új tulajdonos, csak akkor lehetséges megépíteni a sétányt, ha megkapják az üdülő parti szakaszát. Ha megépül a sétány, csak olcsóbban lehet eladni az ingatlant, bár Fabriczki András tájékoztatása szerint a pályázatban az szerepel, hogy a „részletes rendezési terv kialakítása folyamatban van”. Kérdés lesz-e versenyképes vevő a kalapban.

Tapolcán tölti a hét végét az MSZP elnöksége

A tapolcai Hotel Perionban tartja kétnapos kihelyezett ülését az MSZP kibővített országos elnöksége. A tanácskozásnak helyt adó szálloda Leisztinger Tamás vállalkozó érdekeltségébe tartozik. A tanácskozás fő napirendi pontjai között szerepel a második Nemzeti Fejlesztési Terv megvitatása és a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által kezdeményezett négypárti egyeztetés előkészítése. A résztvevők este a szálloda Lobby bárnak keresztelt söntésében múlathatják az időt. (kg)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!