Hírek

2005.01.05. 00:00

Életveszélyesek a kémények

Hétfőn kora este ledőlt egy kémény Budapesten, a Hunyadi téren. A fővárosi kémények többségének állapota életveszélyes.

Balaton B.–Kiss G.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A fővárosi kémények javítására százmilliókat kellene költeni, ám a lakóknak a legtöbb helyen nincs elég pénze a képen látható felújításra
[/caption]Közel százezer, azonnali javítást igénylő és néhány száz életveszélyes kémény van ma Budapesten. Erről tájékoztatta lapunkat Kocsis Attila, a Fővárosi Kéményseprő Vállalat műszaki igazgatója. A kémények jelentős részét szén- és fatüzelésre tervezték. Azonban az elmúlt évtizedekben többségük földgáz égésterméket vezet el, a lecsapódó szén-dioxid, illetve vízgőz károsítja az építményeket. A kéményseprő társaság szerint a gondokat tetézi, hogy a társasházak nem tudják finanszírozni a felújítást, esetenként a teljes újjáépítést. Kocsis Attilától megtudtuk, hogy az életveszélyes kéményeket azonnal kijavítják, de a közel százezer javításra szorulóra nincs elég pénz. Átlagos becslések szerint is ötmilliárd forint kellene az azonnali munkákra, ennél legalább kétmilliárddal többe kerül az összes, nem biztonságos kémény kijavítása.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Varga Istvánnét (89), a mentők hozták le a ház harmadik emeletéről
[/caption]Nyolcezer és negyvenezer forint között kaphatók olyan berendezések, amelyek érzékelik és jelzik a kéményből visszaáramló gáz veszélyét. Olyan szerkezet is létezik, ami azonnal lezárja a roszszul működő kazánt. A hivatalok, a fűtésüzemmel foglalkozó cégek működését és a mai korszerű szabályozás hatásfokát is vizsgálják a tragédiák után.

A rendőrség is tud róla: a karbantartás elmaradása, illetve festés, felújítás után történik a legtöbb végzetes kimenetelű szén-monoxid-mérgezés. Jogszabályváltozásra lenne szükség, a szakemberek szerint: a kéményseprő csak akkor adhasson engedélyt a kémény használatára, ha az ahhoz csatlakozó fűtőkészüléknek van érvényes „gépkönyve”, bizonyíthatóan ellenőrizte a szakszerviz. A rendszerváltáskor megkapták a lakók az olcsó lakásprivatizációval – csak Budapesten – a közel százezer rossz kéményt, amelyekhez már nincsenek meg a műszaki tervek sem.

A lakók már számítottak arra, hogy ledőlhet

Ledőlt egy négyszintes lakóház kéménye hétfőn kora este a VI. kerületi Hunyadi téren. A rozzant építmény az erős széltől omlott össze. A törmelékek beszakították a tetőt, ami közel harminc négyzetméteren megnyílt. Személyi sérülés nem történt, azonban negyvennyolc lakásból nyolcvan embert ideiglenesen ki kellett költöztetni. Az érintett családok nagy része rokonoknál szállt meg, a többiek számára egy szállodában biztosított helyet az önkormányzat. – Várhatóan csütörtökön költözhetnek vissza a lakók – mondta a Reggelnek Fürst György kerületi alpolgármester. Hozzátette, védőtetőt húznak a ház udvara fölé, ami megvédi az ottlakókat az esetlegesen lepotyogó törmelékektől. Csak ezután kezdődhet meg a helyreállítás. A gázművek négy lakás fűtőkészülékeit kapcsolta le a ledőlt építményről, itt villanyradiátorok biztosítják a meleget. A javítási munkák költsége eléri az ötmillió forintot, amit az önkormányzat áll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!