Hírek

2005.01.04. 00:00

Előjogokra hivatkoznak

BAMA

Terjed az engedetlenség az izraeli hadseregben, ami meghiúsíthatja a kivonulást a megszállt területekről. Zeév Boim,  a védelmi miniszter helyettese arra kérte a ciszjordániai és gázai övezetbeli zsidó települések tanácsát, hogy tanúsítsanak felelős magatartást. Ne vegyenek részt a hadsereg szétzüllesztésében azzal, hogy a törvények megsértésére és a döntések végre nem hajtására szólítanak fel. Ariel Saron izraeli kormányfő terve szerint 2005 szeptemberéig felszámolnák a Gázai övezet 21 zsidó települését és négy, elszigetelt ciszjordániai kolóniát. Ez összesen mintegy 8500 telepest érint.

Az elmúlt években a megszállt területeken élő telepesek közül sokan kulcspozíciókba kerültek a hadseregben. Bár a közvélemény-kutatások szerint az izraeliek többsége támogatja a kivonulási tervet, a 230 ezer telepes zöme azonban osztja a vallási vezetők véleményét. Eszerint Ciszjordániára és a Gázai övezetre bibliai születési előjoga van a zsidó népnek. Egyes telepes rabbik máris arra szólították fel a hadseregben szolgáló híveiket, hogy ne hajtsanak végre semmilyen, a kiürítéssel kapcsolatos parancsot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!