Hírek

2005.01.19. 00:00

Elutasító álláspont

Brüsszelben még mindig elemzik az Európai Parlament cseh képviselőinek az alkotmányt zömében elutasító magatartását.

Gyulay Z.

„Nem vártuk volna egy olyan országtól, amely alig egy esztendeje csatlakozott az Európai Unióhoz” – ez az alaphangjuk azoknak a politikusoknak, akik Csehország mielőbbi felvételét szorgalmazták. Tegyük hozzá: főként azzal érveltek mellette, hogy a cseh demokrácia valódi európai értékeket hordoz. Az egyik Prágából érkezett szociáldemokrata, Libor Roucek is azt hangoztatta: „Ez szégyen az országunkra nézve”.

Márpedig megtörtént: egy hete a huszonnégy cseh európai képviselő közül mindössze hét tartotta föl az igennél a kezét. Saját országukon belül tehát számarányukat tekintve a csehek tudhatják soraikban az Európai Unió alkotmányos szerződésének legtöbb ellenzőjét.

„Nem szabad alábecsülnünk ezt az ellenállást” – mondja a liberális-konzervatív képviselőcsoport vezetője, Jan Zahradil. Pártja, az OSD külpolitikai szakértőjeként évekig volt a jelenlegi cseh elnök tanácsadója. Václav Klaus pedig az EU fejlesztésének legerőteljesebb bírálója.

Szociáldemokrata félelmek az uniós szuperállamtól

Jan Zahradil úgy látja, az unió egy szuperállam kialakulásának útjára lépett. A nagyok – mint a németek vagy a franciák – jutnak majd irányító szerephez. Zahradil úgy véli, élvezi a közvélemény támogatását, ezért mindenáron népszavazást szeretne kicsikarni az európai alkotmányról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!