Hírek

2005.01.31. 00:00

Erőviszonyok január végén

BAMA

A Corvinus Egyetem és az Axel Springer  közös kutatása
A budapesti Corvinus Egyetem marketingkutatás és fogyasztói magatartás tanszéke és az ASM Kiadói Kft. együttműködésben közvélemény-kutatást végez olyan közéleti kérdésekről, amelyek a lakosságot foglalkoztatják. Az adatfelvételre hetente kerül sor a napilapot vásárlók körében. A megkérdezést Budapesten és nagyvárosokban, valamint olyan kisvárosi mintán végzik, amely jól reprezentálja az ország nagy régióit. Mivel a megkérdezettek a napilapot vásárló felnőtt magyar lakosságból kerülnek ki, így a minta nem a teljes felnőtt lakosságra nézve reprezentatív, hanem a napilapot vásárlókra vonatkozóan. Ennek alapján alkalmas arra, hogy megállapításokat tegyünk a 18 év feletti napilapvásárlókat illetően.
A kutatás vezetői: Simon Judit és Hofmeister-Tóth Ágnes

Más életkorban mást választanak
A megkérdezett 18–29 évesek 76,1%-a választotta volna a Fideszt, 14,1%-a az MSZP-t. A korosztályokban felfelé haladva csökken a Fidesz- és növekszik az MSZP-támogatók aránya. A 45–59 éveseknek már az 53,2%-a választotta volna az MSZP-t és csak 27,7%-a a Fideszt, míg a 60 éven felüliek 62,3%-a szavazna az MSZP-re és csak 28,3%-a a Fideszre. Látható, hogy a megkérdezettek közül a fiatalabb korosztályból inkább a Fidesz, míg az idősebb korosztályokból az MSZP szavazóbázisában vannak többségben. A leginkább elfogadhatónak ítélt miniszterelnök személyénél hasonló életkori összefüggések figyelhetők meg. A korosztályokból alulról felfelé haladva csökken Orbán Viktor és nő Gyurcsány Ferenc szavazóinak aránya. A 18 és 29 év közötti válaszadók 86,9%-a még Orbánt jelölte meg elfogadható miniszterelnöknek, a 60 év fölöttiek közül viszont már 73,6% választotta Gyurcsány Ferencet.

Hétfőnként új eredmények a Reggel hasábjain

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!