Hírek

2005.01.22. 00:00

Eskütétel és ostromállapot

Példátlan biztonsági intézkedések közepette zajlott le George Bush hivatalos elnöki beiktatása.

Csák E. – Gyulay Z.

Az eskütétel és az ünnepségek napján lezárták Washington belvárosát a forgalom elől. Útelzáró betontömbök tették lehetetlenné a közlekedést, tiltott zóna lett a turisták által látogatott negyedekből. Még a csatornanyílásokat is lehegesztették. A főváros légterét lezárták.

A Fehér Házra és a Capitoliumra légvédelmi rakéták vigyáztak, a levegőben helikopterek cirkáltak. A katonai légibázison vadászgépek álltak készenlétben. A középületek és az emlékhelyek köré acélhálót húztak ki. A központi rendezvények színhelyén biológiai és sugárszennyeződést érzékelő jelfogókat szereltek fel. Az egész országból négyezer rendőrt vezényeltek Washingtonba, és – hivatalos adat szerint – kétezer katona is bevetésre készen állt. A nézelődőket rendőr-sorfal választotta el az elnöki gép-kocsioszloptól. Végül a beiktatás rendzavarás nélkül zajlott le.

Tartanak törekvéseitől

„Bátorság és idealizmus” – második elnökségének idején történelmet akar írni, de nem beszél közeli békéről.

„Világméretű háború a terror ellen” – az eddiginél mérsékeltebb hangnem csak a szövetségesek csitítására szolgál.

„Látomás egy új világrendről” – nem hagy fel az iszlám világ „demokratizálásával”.

„Nem rettenti el a bírálat” – cselekedeteit a hit vezérli akkor is, ha súlyosan megsérti az emberi jogokat (fogolykínzások).

Körözött kínaiak

Immár 16-ra emelkedett azoknak a száma, akiket az amerikai Massachussetts államban köröznek terrortámadás szervezése miatt. A kezdeti négy személy helyett már 13 a kínai származású merénylők száma. Amint arról a Reggel beszámolt, a körözöttek a mexikói határon szöktek be az Egyesült Államokba. Módszerük állítólag az, hogy luxusautókat tömnek tele robbanóanyaggal és sárgára festett benzinnel. Nem kizárt, hogy pokolgépük rádioaktív anyagot szór a környezetre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!