Hírek

2005.01.06. 00:00

Fehéroroszország a következő

Washington „demokratizálni” akarja Fehéroroszországot is. Kérdés, hogy vállalja-e az újabb szembeállást Putyin orosz elnökkel.

Csák E.

A választások nyomán rendezett kijevi tömegtüntetéseken ott voltak egy fehérorosz ifjúsági mozgalom tagjai is. A magát Bölénynek nevező szervezet az ukrán példát próbálja követni. Célja Alekszandr Lukasenko egyeduralmi rendszerének megdöntése. A Bölényeket hazaérkezésük után a rendőrök megverték és börtönbe zárták. A The Washington Post szerint csak nyugati diplomaták tudták megakadályozni a folytatást.
Az Egyesült Államok sikerként könyvelheti el, hogy az orosz szándékok ellenében hatalomra segítette saját választottját Viktor Juscsenko személyében. Hasonló forgatókönyvet szívesen látnának Washingtonban a másik, Oroszországgal határos szovjet utódállamban is. Bush elnök még októberben aláírta azt a törvényt, amely további szigorító intézkedéseket tartalmaz Lukasenko kormánya ellen. Nem kétséges, hogy az amerikaiak más „vasat is tartanak a tűzben”, amint az az ukrajnai narancsszínű forradalom idején egyértelművé vált. Moszkva azonban szintén igyekszik érvényesíteni hatalmi érdekeit. S bizonyos: mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön politikai (és katonai) harapófogóba nyugati határai mentén.

hogy vállalja-e az újabb szembeállást Putyin orosz elnökkel. Csák E. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!