Hírek

2005.01.05. 05:27

Figyelmeztet a „Nagyember”

Szabó Tamás

Az észak-amerikai profi jégkorongligában január 14-én mondják ki az utolsó szót. Ezen a napon döntenek arról, hogy törlik-e az NHL idei szezonját.

Erre az időpontra tűzték ki a játékosok és 30 klubtulajdonos hónapok óta húzódó bérvitájának következő, s egyben sorsdöntő találkozóját. Az utolsó erőpróba előtt megszólalt Wayne Gretzky, az NHL történetének legeredményesebb játékosa.  „Attól tartok, hogy nem csak ez idei szezon forog veszélyben” – mondta Gretzky. „Sokan úgy gondolták, hogy csak néhány hónap marad ki, és újra jégre léphetnek a csapatok. Ha most nem egyeznek meg, akkor a következő, sőt a két évvel későbbi idény is elmaradhat.” A „Nagyember” becenevű egykori zseniális játékos bízik benne, hogy mindezt mérlegelik a szemben álló felek. „Ha nem írnak alá egy olyan megállapodást, amellyel mindkét fél elégedett, akkor sokáig hoki nélkül maradhat Észak-Amerika. Remélem, ezzel mindenki tisztában van, s január 14-én sikerül megállapodni.”

A bennfentesek szerint egyébként továbbra sincs valós esély a megegyezésre. Magyarán könynyen előfordulhat, hogy a nagy amerikai profi ligák (NHL, NBA, NFL, MLB) történetében először elmarad egy teljes szezon a fizetési nézeteltérések miatt.

894 gól az NHL-ben

Wayne Gretzky 1999. április 18-án a New York Rangers játékosaként vonult vissza a profizmustól. Húsz éven keresztül játszott a ligában, az Edmonton Oilersszel négy Stanley-kupát nyert. Gretzky a mai napig 61 csúcsot tart az NHL-ben, 894 gólt ütött és 1962 gólpasszt adott. Jelenleg a Phoenix Coyotes hokicsa-patának társtulajdonosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!