Hírek

2005.01.12. 00:00

Füstmentesen Itáliában

Olaszországban példátlan szigorral tiltották be hétfőtől minden nyilvános helyen a dohányzást.

Gyulay Z.

Alig lépett életbe a rendelkezés, a hatóságok máris könyörtelenül bírságolni kezdtek. A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, éjfélkor minden nyilvános helyen – éttermekben, kocsmákban, diszkókban, irodákban – az utolsó csikket is el kellett nyomni. Aki bagózott a törvényre, pórul járt.

Egy perccel éjfél után egy huszonkét éves nápolyi fiatalembernek huszonhét eurója (mintegy hétezer forintja) bánta. A város egyik kávéházának tulajdonosa pedig azért kényszerült ötveneurós büntetést fizetni, mert elfelejtette kitenni a tiltó táblát.

Néhány helyen látványos megmozdulások közepette búcsúztak a füstölgők bűzrudacskáiktól. Milánóban kétszáz dohányos éjféli ájtatosság helyett tiltakozásba kezdett: pipák és szivarok, cigaretták és szivarkák fityegtek ajkaik között. A törvény ellenzői egyszerűen állami terrorról beszélnek. Országszerte megannyi vendéglős jelentette be, hogy nem törődik a rendelkezésekkel.

Az éttermeknek és a bároknak ugyanis csak öt százaléka rendelkezik egy második, a nemdohányzótól légmentesen elkülönített helyiséggel. Márpedig a jogszabály hatálya alól egyedül ez nyújthat kivételt. Ha azonban nem tesznek eleget az előírásnak, a tulaj akár kétezer, a vendég kétszázötven eurót is előkészíthet a rendőr számára.

Egy közvélemény-kutatás szerint az olaszok nyolcvanhárom százaléka helyesli a dohányzásellenes törvényt. Igaz, hozzáteszik: Itáliában a jog és a való élet mindig is két külön világ volt.

Ahol még szabad rápipálni, de korlátozni fogják

Spanyolországban, Romániában, Luxemburgban és Törökországban semmilyen jogszabály nem korlátozza a dohányzást. Németországban csak a munkahelyi bagózást tiltják, a vendéglátóhelyeken az önkéntességre számítanak. Célul tűzték ki, hogy az év végére az asztalok negyven százaléka füstmentes teremben legyen. Őket viszont a dohányipar is pénzeli, s joggal félnek egy bizonyos törzsvendégkörük elvesztésétől. Magyarországon egyre szigorúbb a szabályozás, bár a teljes megszüntetést minden közösségi helyen nem képes az Országgyűlés kordában tartani. Igaz, a Parlamentben maguk a képviselők is gyakorta bűnöznek.

Gyulay Z. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!