Hírek

2005.01.05. 00:00

Gázos, de még nem vészes

Tisztább levegőt szívhatnak a budapestiek. Idén az M3-as mellett, a következő években az Andor utcában, három év múlva pedig a Kiskörúton javul a helyzet.

Tóth Tímea

Az ipari üzemek városszélre telepítése is csökkentette a főváros  levegőjének szennyezettségét. – Az egyre növekvő számú gépjármű ezzel arányosan növelte a levegő terheltségét – mondja Bibók Zsuzsanna, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője. – Mégis az európai nagyvárosokkal összevetve a középmezőnyben vagyunk, nem kiugróan magas a szmogszint.

A Budapestről kivezető nagy forgalmú utak mentén a legnagyobb a terhelés. Ez a tehergépjárművek számlájára írható. – Az M1-es, az M3-as, az M5-ös, az M7-es melletti nitrogén-dioxid-kibocsátás légzőszervi megbetegedéseket, szív- és érrendszeri problémákat, nagy koncentrációban rákot okozhat. A Belvárosban azokkal a közlekedési csomópontokkal van gond, ahol a lámpáknál sokáig vesztegelnek a járművek – mondta Bánsági György, a főváros környezetvédelmi bizottságának elnöke.

Megoldást az elterelő körgyűrű megépítése mellett más is jelenthet. Így a főváros vezetése tervet fogadott el a Kiskörút Rákóczi útig tartó szakaszának forgalomkorlátozására. – A következő években buszsávot alakítunk ki a belső körúton. Eredetileg 2008-ra van beütemezve az újbudai Andor utca kétszer két sávosra történő szélesítése. De nem várunk három évig a megvalósítással. A Baross tér forgalmát egy éven belül mérsékeljük – ígéri Bánsági György. Az M3-as mellett élők vannak a legkedvezőbb helyzetben az elnök szerint. Az idei költségvetésben ugyanis szerepel a védőfal megépítésére szánt pénz. Bár, már a tavalyiban is benne volt.

A fővárosban nem fenyeget szmogriadó

Tavaly fogadta el a Fővárosi Közgyűlés Budapest füstködriadó rendeletét. Ebben meghatározták milyen szennyezőanyag-összetétel esetén van szükség beavatkozásra. Ez a személyautók számának korlátozását jelenti. Szakemberek szerint ez a veszély egyelőre nem fenyegeti a fővárost a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően. Los Angelesben azért rendeltek el többször szmogriadót, mert nagyon gyenge a légmozgás. Budapestről azonban a szél kifújja a szennyezett levegőt. Nyáron napos időben nagyobb a veszély, akkor a szennyező anyagokból felszín közeli ózon képződik. Ez az idősek számára jelent kockázatot, súlyos asztmás tüneteket okozhat.

Európa tiszta levegőjéért
25 éves a Genfi Egyezmény
Budapest és környéke

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!