Hírek

2005.01.04. 06:27

Göröcs Titi jégre lépett

Karácsony másnapján megcsúszott egy jégfolton és elesett Göröcs János. A hatvanas évek világszerte elismert futballcsillaga csak legyint az egészre, azt mondja, a húzódása tipikus futballsérülés.

Malonyai Péter

Göröcs – akit 65 esztendősen is mindenki Titinek szólít – nem tartja komolynak a balesetét. „Szinte jobban tudom, mit kell tennem, mint az orvosok, voltam sérült éppen eleget” – mondja. Azt viszont még most sem tudja elfeledni, hogy mindig a legroszszabbkor dőlt ki a sorból. „A chilei világbajnokságon, az argentinok elleni meccsen sérültem meg, tulajdonképpen tíz emberrel hoztuk döntetlenre a mecscset. Két évvel később, a spanyolországi Európa-bajnokság négyes döntője előtt a csepeli Kleibán Tónival ütköztem, ráestem a vállamra, ezért nem utazhattam. Hetvenben a térdem mondta fel a szolgálatot, utána hol játszhattam, hol nem, pedig a legjobb korban voltam” – meséli.
Titi hiába örökifjú, már nagypapa, az unokái karatéznak, érdekes módon a 16 esztendős fiú is, aki pedig követhette volna őt a pályán. „Miért követett volna? – így Titi. – Azt csinálja, amihez kedve van, ez a legfontosabb. Ha valakit unszolni, noszogatni kell a futballra, akkor jobb, ha bele se kezd” – állítja. Hinni kell neki, hiszen ahhoz a korosztályhoz tartozik, akik hivatásos futballistaként is szerettek játszani. „Ez sem akkora csoda, mint sokan hiszik. Más ma a világ, mások voltunk mi, de ezt minden generáció elmondhatja az utódokról
– int mérsékletre. – Ami ebből most, az elcsúszásom után fontos, csak annyi, hogy sokszor sérülten is ott voltunk a pályán, lehet, hogy ez az oka a későbbi bajoknak. De tudja, hogy van, aligha igazi futballista, aki nem a pályán érzi a legjobban magát.”

Gólzáporok a hatvanas évekből

Akkor még megesett, hogy a csapatok szinte számolatlanul lőtték a gólokat. 1962-ben a máltai Floriana elleni meccsen 10-2-re nyertek az újpestiek, Titi négy gólt lőtt. Később a görög Ariszt 9-1-re verte a csapat, válaszul az ellenfél nem ment el a bankettra. „Azt mondták, nem ülnek le olyan emberekkel egy asztalhoz, akik nevetségessé tették őket” – meséli Titi.

Göröcs János

Született: 1939., Gánt

Klubjai játékosként: Kender Juta, Bp. Vasas Izzó, Újpesti Dózsa, Tatabánya. Legjobb eredményei: olimpiai bronzérem (1960), vb-5. hely (1962), VVK-döntő (1969), KEK-gólkirály (1962: 8 gól), KK-győzelem (1973, 1974), ötszörös bajnok, kétszeres kupagyőztes.

válogatottság: 62/19 bajnoki mérkőzés/Gól: 362/109 Klubjai edzőként: Újpesti Dózsa, Szulejvihat, al-Tadhamon (Kuvait). Dolgozott Iránban is

A hatvanas évek világszerte elismert futballcsillaga csak legyint az egészre, azt mondja, a húzódása tipikus futballsérülés. Malonyai Péter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!