Hírek

2005.01.24. 00:00

Gyurcsány ellentmondott

Az ügynöktörvénnyel kapcsolatos MSZP-javaslatnál a kormány sokkal karakteresebb módosítást támogat – mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő. A Fidesz szerint színjátékot takar a miniszterelnöki megnyilvánulás.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="232"] Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke látogatást tesz az egyelőre sok titkot rejtő Történeti Levéltárban
[/caption]Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elégedetlen az új ügynöktörvényre vonatkozó MSZP-tervezettel. Jó irányú ugyan a szocialisták elképzelése, de abban bátrabb és nagyobb lépéseket lehet és kell tenni – mondta a kormányfő. Hozzátette: a kormány álláspontja ennél egy karakteresebb, nyitottabb, a múltat mélyebb és tágabb részleteiben feltáró, és ehhez egyéb jogszabályok módosítását is igénylő közelítést fog támogatni.

Az MSZP által javasolt új ügynöktörvény koncepcióját Burány Sándor, az MSZP frakcióvezetője jelentette be még pénteken. A politikus szerint javaslatuk megfelel minden olyan követelménynek, amely felvetődött a kérdésben. – Megismerhetővé válik a teljes iratállomány, megszűnik a múltbeli információk monopolizálhatósága és kimazsolázási lehetősége – tette hozzá. Ezzel ellentétes álláspontot fogalmazott meg az SZDSZ nevében Mécs Imre parlamenti képviselő, aki elfogadhatatlannak nevezte a tervezetet. Kenedi János történész egyenesen lesújtónak minősítette a javaslatot. Mint fogalmazott: a felvetés nem jelent megoldást, mivel minimális változtatásokat hoz a jelenlegi szabályozáshoz képest.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc színjátékának vagy az MSZP-n belüli politikai ellenfelekkel való leszámolásának tekinthető az, hogy a kormányfő a nyilvánosság előtt keveredik vitába saját pártjával az ügynöktörvény kapcsán. Minderről Révész Máriusz, az ellenzéki párt szóvivője beszélt szombaton.

Szakács Árpád -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!