Hírek

2005.01.14. 08:22

Hírsáv

BAMA

Levéltárba kerülhetnek az állambiztonsági iratok
Akár már a jövő héten átkerülhetnek a Nemzetbiztonsági Hivatalból az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába az 1980 és 1990 között keletkezett állambiztonsági dokumentumok. Az átadásra szánt iratokat már előkészítették – közölte tegnap Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységét irányító államtitkár. (sb)

Nem gyűjthet aláírást a nyugdíjasok pártja
Az Országos Választási Bizottság, megváltoztatva korábbi döntését, tegnap mégsem hitelesítette a Magyar Nyugdíjasok Pártja aláírásgyűjtő íveit az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően. Az íveken ez a kérdés szerepelt volna: „Akarja-e ön, hogy a minimálnyugdíj a mindenkori nyugdíjas-létminimum összegére legyen felemelve, és az e feletti nyugdíjakat ennek figyelembevételével arányosan emeljék?”

Nemzeti Fórum: a gazdák pénz nélkül maradtak
A gazdák másfél éve pénzbeli támogatások nélkül termelnek – közölte a Nemzeti Fórum országgyűlési csoportjának vezetője, Font Sándor. Elmondta: az agrár-környezetgazdálkodáshoz kapcsolódó uniós pályázatoknál a magyar kormány húszmilliárd forintot tervezett elkülöníteni az önrész biztosításához, amelyet nyolcmilliárd forinttal csökkentettek. (sb)

Balatonbogláron együtt a Fidesz és az MSZP
A nemzetet érintő stratégiai kérdésekben együttműködésre szólították fel a politikusokat „minden szinten és minden pártban” a Fidesz és az MSZP balatonboglári választókerületi elnökei. – Csatlakozásra hívunk mindenkit, aki képes és akar túllépni az eddig kialakult viszonyokon – hangoztatták a szervezetek vezetői, akik a politikusok közös felelősségére mutattak rá. (sb)

Foglalkoztatáspolitika vagy porhintés?
Az MSZP a foglalkoztatottak számának növelését és a munkanélküliek számának csökkentését tartja a legfontosabb célnak – állítja Simon Gábor szocialista képviselő. – 2005 folyamán 40-50 ezer fővel szeretnénk több embert foglalkoztatni – ígéri. A Fidesz szakpolitikusai szerint megalapozatlan a szocialisták elképzelése, „porhintésnek” minősítették. (sb)

A kormány tavasszal dönt a NATO-radarról
A mecseki Zengőre tervezett NATO-lokátorról tavassszal dönt a kormány – közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. A közvéleménynek fel kell készülnie arra, hogy megértse, milyen biztonságpolitikai és környezetvédelmi érdekek között kell döntenie. A lakossági felháborodás és a sorozatos megmozdulások hatására a közelmúltban egy szakértőcsoport vizsgálta a lokátor elhelyezésének új lehetőségeit. (sb)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!