Hírek

2005.01.15. 09:38

Kire bízzuk bevallásunkat?

Bővült az idén azok köre, akikkel elkészíttethetik a magánszemélyek a személyijövedelemadó-bevallásukat. A döntést mielőbb meg kell hozni, hiszen rosszul járhatnak azok, akik kicsúsznak a határidőből.

Füsi Piroska–Mácz Katalin

Az adóbevallással egyenértékű nyilatkozattal lehet jelezni a munkáltatónak, ha szeretnénk, hogy ő számolja ki a 2004. évi adónkat. Ennek határideje elvileg a mai nap, de nagy valószínűséggel még hétfőn is elfogadják a dolgozók ezen igényét. Nem csak azért, mert január 15. a hétvégére esik. Szakemberektől megtudtuk, a cégek általában rugalmasak és később is meg lehet egyezni velük, hogy készítsék el az alkalmazottak adóbevallását. Aki álláshelyet váltott, az elszámolást ott kérheti, ahol december 31-én dolgozott.

Új elem az idén, hogy aki nem ért az elszámolás elkészítéséhez, és nem akar könyvelőt sem fizetni, az választhatja az adóhatósági adómegállapítást (adamot). A kiszámolt adóról írásban tájékoztatja az adózót, aki ez ellen a megadott határidőn belül kifogással élhet. Az adamot csak munkaviszonyban álló magánszemélyek választhatják.
Egyes adókedvezmények is kizárják az adamot, ilyen a felsőoktatási vagy a felnőttképzés tandíjának halasztott kedvezménye, illetve a Sulinet. Ha az APEH-ot akarjuk felkérni, akkor egy nyilatkozatot kell kitölteni, amelyet postán vagy személyesen lehet eljuttatni az illetékes adóhivatalhoz.

Telefonon is segítenek

Az adóhatóság Központi Tájékoztatási Osztály néven új szervezeti egységet hozott létre, amely január óta írásban és telefonon nyújt információkat az adózóknak. Vonalas telefonról a 40/42-42-42-es, mobilhálózatokból pedig a 33-95-888-as számon lehet érdeklődni a helyi hívás díjáért. A telefonos ügyfélszolgálat hétfőtől csütörtökig 8.30-tól 16 óráig, pénteken 8.30-tól 12 óráig érhető el.

Mindenkinek mások a lehetőségei

Munkáltatói adóelszámolást kérhet: a magánszemély, aki bedolgozói vagy munkaviszonyban állt, és egyidejűleg egy helyről volt adóköteles bevétele.

Adamot (APEH általi adómegállapítást) kérhet: magánszemélyek, akik kizárólag munkáltatóktól és kifizetőktől szereztek adóköteles jövedelmet. Őstermelő, akinek a mezőgazdaságból származó bevétele nem haladta meg az adómentesség értékhatárát, vagy ha meghaladta, de egyszerűsített bevallási nyilatkozatot is bead.

Teendők, ha a munkaadó számol el

A bevallás elkészítéséhez szükséges és a kedvezményekre jogosító igazolásokat – sulinetes vásárlás, lakáscélú hiteltörlesztés, önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjfizetés, felsőoktatási költségtérítés – január végéig mindenkinek meg kell kapnia az erre kötelezett szervezetektől. Ezeket február 20-ig le kell adni a munkáltatónak, ahol május végéig elvégzik az elszámolást. Ha szeretnénk a civil szervezeteknek juttatandó egy százalékról is nyilatkozni, azt is február 20-ig megtehetjük a munkáltatónál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!