Hírek

2005.01.24. 07:50

Madárijesztő madarak

A Vezúv i. sz. 79-es kitörése nemcsak Pompejit tüntette el ezerötszáz évre, hanem az ugyanolyan jelentős Herculaneumot is.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="202"] Az ókori romvárosban reszkethetnek a galambok, megérkeztek az ölyvek
[/caption]Tizenöt évszázadon át mindenki azt hitte, a két város örökre megsemmisült. De amikor 1599-ben a Sarno folyónak ástak mesterséges medret, rábukkantak a városokra. A feltárómunkálatok százötven évvel később kezdődtek. Pompeji az ismertebb, pedig Herculaneumban is csodálatosak az épületek, a falfestmények és a mozaikok. Mi több, ott jobban megmaradtak az épületek.

Ám a Nápoly déli külvárosában található Herculaneumban egy ideje új veszedelem harapózott el. Galambok fészkelték be magukat, és savas ürülékükkel hatalmas károkat okoznak. Több száz galamb sajátította ki az ókori épületeket nyugodt zugaik miatt. De azért is, mert a külvárosban bőségesen találnak táplálékot. A herculaneumi ásatások vezetője megtalálta a megoldást. Három Harris-ölyvet bérelt a galambok elijesztésére. Airon, Gari és Miura ma kezdi meg a munkát, és a tervek szerint egy évig teljesít szolgálatot. Reszkethetnek a galambok, annál is inkább, mivel a Harris-ölyvek csapatban, együttműködve vadásznak. Ez a különlegességük. A sólymászoknak most csak arra kell ügyelniük, hogy elég táplálékot adjanak az ölyveknek, nehogy felfalják a galambokat. De túletetniük sem szabad őket, különben a ragadozók a fülük botját sem fogják mozdítani. Madárijesztő ölyvekkel már több olasz repülőteret megtisztítottak a nemkívánatos galamboktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!