Hírek

2005.01.28. 00:00

Ne adjunk szalonnát a madaraknak!

Tilos a kenyérbél és a sózott szalonna! A napraforgómagon, gyümölcsdarabkákon, sajton viszont vígan elélnek.

Rados Virág

Megesett Kovács Katalin (38) üvegművész szíve az albertfalvai fázó cinkéken. Három etetőt is felszerelt a fákra. – Főleg kövér verebeket nevelek – mondja nevetve. – De jár ide cinke, vörösbegy, feketerigó is. Katalin az egyik nagy áruházban szerzi be az eleséget. – Lehet kapni téli magkeveréket. Van faggyúgolyó, beledolgozott maggal, mert a madaraknak zsiradékra szintén szükségük van. A kis énekesek nála nincsenek kitéve a kenyérbél vagy a sózott szalonna veszélyeinek.

– A kenyér megsavanyodik és bélgyulladást okozhat – mondja Kókay Bence (21), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa. – A sós szalonnától a szokásosnál szomjasabbak lesznek a madarak. Ha nem találnak elég vizet, elpusztulnak. Ideális eleség a napraforgómag. A pintyfélék, azaz a meggyvágó, a zöldike, a tengelic és a cinke rajonganak érte. A rigónak, vörösbegynek almadarabkákkal, sajttal, tésztával, sótlan nyers hússal kedveskedhetünk. Legyünk hozzájuk hűségesek! Ha etetni kezdjük őket, a tél végéig ne hagyjuk abba. A becsapott madarak között a fagy jobban pusztít, mint ha egyáltalán nem törődtünk volna velük.

Kerti madaraink eleségét beszerezhetjük a nagy áruházakban, a díszhal- és madárszaküzletekben. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) központjában szintén vásárolhatunk madárele- delt. Egy kilogramm mag ára 90 vagy 100 forint, attól függően, tagjai vagyunk-e az egyesületnek. 

Vigyázzunk, ne váljon macskaetetővé!

Ügyeljünk arra, hogy a madáretetőből nehogy macskaetető legyen – figyelmeztet Hanga Zoltán (27), a budapesti állatkert szakmai referense. Olyan helyre rakjuk a házikót, ahol a ragadozók nem férnek hozzá. Aki eteti a madarakat és figyeli ténykedésüket, sokat tanulhat. A jövőben másutt is felismeri majd őket. Sőt, lehet, hogy a madarak szintén megjegyeznek bennünket. A kertünkbe legalábbis mindenképpen odaszoknak.

Rados Virág -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!