Hírek

2005.01.04. 06:30

Óceánok angol királynője

Ellen MacArthur újabb rekordra tör az óceáni vitorlázók között. A földkerülés féltávjánál nap az előnye az eddigi csúcshoz képest.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="310"] A 28 éves angol hölgy fejébe vette, hogy mindenkinél gyorsabban hajózza körbe a földet háromtestű hajójával
[/caption]Ellen MacArthurt nyolcévesen fertőzte meg a vitorlázás. Rokonai tengerparti házánál nyaranta egy kis dingiben tanulgatta a fortélyokat, és mindent elolvasott a vitorlázásról, ami a kezébe került. Még be sem fejezte az elemi iskolát, amikor az uzsonnapénzből összesprórolta az első hajóját. Ezt 18 évesen egy hét méteres vitorlásra cserélte, amivel nyomban körülhajózta Nagy-Britanniát.

A teljesítmény sem hozott támogatókat a konyhára. Két és félezer levelet írt, de csak ketten méltatták válaszra. Ezért átköltözött Franciaországba, ahol vett egy kiszuperált hajót, amit egyedül újított fel (mellette lakott egy sátorban), majd elindult vele a 4800 kilométeres Mini Transat versenyen, ahol 17. lett. Erre felfigyeltek, és Ellen pénzt és hajót kapott a Kingfishertől. A támogató nevét viselő hajóval indult el 2000. novemberében a Vendée Globe-on, amit 94 napi vitorlázás után másodikként fejezett be, egy nappal lemaradva a győztes mögött. II. Erzsébet, angol királynő a Brit Birodalom Tagja (MBE) kitüntetéssel jutalmazta.

Már két napnyi az előnye

született: 1976. július 8., Derbyshire, Anglia

1995: egyedül körbevitorlázza Nagy-Britanniát

2000-2001: második a Vendée Globe-on, első nőként fejezi be

a földkerülő vitorlásversenyt

2004: 75 perccel marad el a nyugat-keleti transzatlanti rekordtól

2004-2005: B&Q nevű trimaránjával készül megdönteni az egyedüli földkerülés rekordját (72 nap, féltávnál 2 nap előnye van Ellennek)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!